ŠOKANTNI UVJETI

Psi u skloništu strave u Belom Manastiru

06.04.2012 u 13:25

Bionic
Reading

Osječane je zgrozilo stanje skloništa za napuštene pse u Belom Manastiru u kojem je tportal snimio pse koji se muče u nehigijenskim uvjetima dok za njih Grad Osijek veterinarima plaća 1,9 milijuna kuna. Novi dokazi potkrepljuju naše otkriće da ubijanje tri mirna rotvajlera krajem ožujka u tvrtki Vetam nije bilo slučajnost

Tri Osječanke sredinom svibnja na Tenjskoj cesti pronašle su smeđeg labradora i pozvale higijeničarsku službu Vetam da psa zbrine u skloništu. Vetam je gradski koncesionar za obavljanje higijeničarskog posla i zbrinjavanje pasa lutalica, a sklonište se nalazi u Belom Manastiru. Razigranog i uhranjenog psa, po boji sjajne smeđe dlake, nazvale su Čokoladni i već 4. srpnja pronašle udomitelja, ali tada su od veterinara u skloništu saznale da je uginuo.

Demodikoza, rečeno im je, uzrokovala je smrt, uz objašnjenje da je to normalno za psa u skloništu s obzirom na boravak u zatvorenom prostoru i da je već pri dolasku bio bolestan.

Posjetivši sklonište u Osječkoj ulici u Belom Manastiru imale su što vidjeti – prljave boksove krcate psima svih veličina, lavež i zavijanje, gust vonj u vrelom ustajalom zraku koji grize osjetila njuha i vida. U to se u travnju uvjerio i tportal - belomanastirsko sklonište za pse je obična prljava kuća s trojim limenim vratima i malim prozorima.

Dlake u vodi, bačena hrana na pod

'Prišavši onim boksovima koje smo uočile s ulice, uviđamo da se tu nalaze tri boksa, od kojih su u jednom na kojemu piše 'karantena' smještena dva psa, jedan je vidno bolestan. Samo stoji nepomično i gleda u nas, dok drugi, nešto vitalniji, lavežom pokušava skrenuti pažnju na sebe. Uočavamo kako je zdjela s vodom više nego vidno prljava.

Osim što je sumnjive zelene boje, u njoj se nalaze hrpe pseće dlake i ostale mrvice prljavštine. Među pse je bačena hrpa hrane, kao da je sadržaj zdjele izbačen na pod. Druga dva boksa su otvorena i vidljivo je da nisu čišćena od fekalija više dana, tjedana! U zdjelama u tom boksu je svježa voda, ali također s hrpama pseće dlake i prljavštine!', prizori su koji su zaprepastili tri Osječanke.

Aleksandra Gašić
u Veterinarskoj stanici Beli Manastir na naše pitanje o tim katastrofalnim uvjetima za pse za koje Grad Osijek plaća 1,9 milijuna kuna odgovara da je sve pod kontrolom. 'Uvjeti u kojima žive su sasvim dobri. Svaki dan se dva puta čisti, mijenja voda i hrana i tražimo udomitelja', uvjerava nas Gašić

Dobivaju 9.264 kune po psu, a nigdje oglasa za udomljavanje

Vetam i Veterinarska stanica Beli Manastir u vlasništvu su Veterinarske stanice Slatina, koja je s Gradom Osijekom 31. siječnja ove godine potpisala ugovor o higijeničarskoj službi. Kako je otkrio tportal, prema tom ugovoru, Vetam za zbrinjavanje pasa na području Osijeka dobiva 1,9 milijuna kuna.

Tvrtka je 2010. godine Gradu Osijeku za 'hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica' ispostavila račune u iznosu od 1.075.266,00 kuna, za dežurstvo dvoje radnika 417.860,40 kuna, a za skupljanje lešina 350.550,00 kuna. Slične ugovore ove tvrtke sklopile su s Belim Manastirom, Donjim Miholjcem, općinama Jagodnjak i Tenja.

Po 'zbrinjavanju' psa u belomanastirskom skloništu Grad Osijek, dakle, Vetamu plaća 9.264 kune, a životinje jedva dišu u prljavim boksovima pod sićušnim prozorima za provjetravanje. Štedeći na psima, ovi veterinari svjesno ne troše novac koji je za životinje plaćen iz proračuna lokalnih samouprava.

'Prozori ne mogu biti veći, jer su okolo stambene kuće pa bi ljudima smetao lavež', opravdava Gašić, ne nalazeći bitnim da bi za 9.264 kuna psi morali živjeti mnogo bolje od klasičnog prljavog šinteraja.

Kako bi potencijalni udomitelji trebali saznati za pse, ako nigdje nema ni oglasa ni web stranice sa slikama pasa, a i trima Osječankama je bilo zabranjeno fotografiranje, Gašić nema jasnog odgovora.

'Web stranice su u izradi, ali uvijek nas udomitelji mogu nazvati ili doći u sklonište pogledati psa', to je objašnjenje za nepostojanje normalnog oglasa za udomljavanje pasa čak ni na internetu gdje otvaranje profila na društvenim mrežama ne košta ništa. Sve što se o tim psima može vidjeti je šest fotografija na Vetamovim stranicama.

Feil: Ovo je logor!

Predsjednik udruge Život Davorko Feil razbjesnio se vidjevši fotografije. 'Da li je u pitanju nečija osobna korist ili licemjerje ili jednostavno negativan odnos prema napuštenim, jadnim i psihički ranjenim bićima? Gradonačelnik Osijeka javno govori da izvrsno surađuje s udrugom Pobjeda koja sada drugu godinu vodi azil, ali da li on zna kako izgleda mjesto i kakav je odnos prema životinjama u Belom Manastiru koje je registrirano kao azil.

Trebao bi ga posjetiti i zahtijevati pismene izvještaje o svim životinjama koje su od dana potpisivanja ugovora s Gradom Osijekom zbrinute, jer prema Zakonu o zaštiti životinja i lokalna uprava je dužna poticati zaštitu životinja. Dakle, nakon posjeta tom 'logoru' isto tako treba raskinuti ugovor i prijaviti Ministarstvu poljoprivrede situaciju u skloništu, te provesti druge mjere zbog prevarenih građana', ogorčen je Feil

Navodi da je u skloništu u Belom Manastiru prekršen i Zakon o dobrobiti životinja i pravilnik o skloništima i stoga će podnijeti prijavu veterinarskoj inspekciji.

Vetam se proslavio ubijanjem tri mirna rotvajlera

Vetam je već šokirao javnost kada je tportal otkrio da su njihovi tehničari u tajnosti u napuštenoj kući na Biljskoj cesti broj 19 u nepropisnim uvjetima i protivno Zakonu o zaštiti životinja usmrtili tri psa rotvajlera.

Direktor Vetama Dejan Todorović nalazio je niz razloga za ubijanje pasa – od njihove tobožnje agresivnosti, njihova sudjelovanja u ubojstvu, do zahtjeva vlasnika, a ništa od toga nije bilo ni istinito ni zakonski dopušteno.

Glasnogovornica Policijske uprave osječko-baranjske Vesna Žnidarić Bolarić je tada potvrdila da je obdukcijskim nalazom utvrđeno da psi nisu napali ubijenog čovjeka, da na tijelu nisu pronađeni tragovi ugriza i da policija nije tražila ubijanje pasa. Prijatelji životinja protiv Vetama su zato podnijeli kaznenu prijavu, jer su psi prema Zakonu o dobrobiti životinja morali biti zadržani u skloništu 60 dana, a ne ubijeni odmah.