TOLIKO O SLOBODI IZRAŽAVANJA

Kosoričino osiguranje uklonilo 'nepoćudne' plakate!

11.07.2011 u 15:30

Bionic
Reading

Polaganje temeljnog kamena za sportsku dvoranu Osnovne škole Višnjevac pored Osijeka obilježio je rat plakatima HDZ-a i HDSSB-a te intervencija premijerke Jadranke Kosor čije je osiguranje uklonilo plakate s porukama protiv nje

'Ovo je izborna godina, ali kada radimo na strateškim projektima za Hrvatsku, ne bismo smjeli koristiti niti jednu priliku za uskostranačke interese, nego uvijek za dobrobit djece i mladih. Za izazove koji nas čekaju i

kada postanemo članica EU-a trebat će nam prije svega više zajedništva', obrecnula se premijerka Kosor na članove HDSSB-a koji su joj iz pozadine s plakata poručivali: 'Koji je general sljedeći?' i 'S Kosor u propast, a ne u Europu'.

'HDZ počeo kampanju!

'Ne bismo tako reagirali da nismo vidjeli kako njezini ljudi nose velik transparent 'Osijek s Jadrankom u EU!'. Onda smo brzo potražili bijele papire i napisali svoje poruke, jer ako HDZ koristi takav događaj za predizbornu promidžbu, onda mi na to moramo odgovoriti', rekao nam je jedan visokopozicionirani član HDSSB-a nakon svečanosti u povodu početka gradnje nove sportske dvorane i obnove Osnovne škole Višnjevac.

Vidjevši da su pored njezinog promidžbenog plakata ubrzo podignuti i oni protiv nje, dok je osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo hvalio zasluge svojih suradnika za realizaciju projekta, premijerka Kosor pozvala je pripadnika osiguranja i naložila mu da ih ukloni. On je potvrdno kimnuo glavom i uputio se prema nekolicini mladića, među kojima su bili Filip Glavaš, sin Branimira Glavaša, Karlo Šatvar, predsjednik mladeži HDSSB-a i Miljenko Kolobarić, predsjednik osječke Hvidre, te im naredio da uklone plakate. Oni su ih nevoljko spustili tražeći neka se spusti i onaj HDZ-ov, ali taj je još neko vrijeme ostao.

'Ne, predizborna kampanja nije počela. Vladajuća koalicija još nije odredila datum izbora, a kampanje nema dok to zakon ne dopusti. Što se tiče provokacija, navikla sam ja na svašta, a najviše na što sam navikla jest raditi, raditi za dobro svih građana Republike Hrvatske, neustrašivo i bez ostatka', komentirala je premijerka Kosor incident.

Zbog uhićenja Mladena Kruljca i njegova razrješenja s funkcije zapovjednika Kopnene vojske Oružanih snaga RH najavila je da će od predsjednika Republike zatražiti pozivanje svih koji o tomu imaju nešto za reći, dakle sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Dva kamena u jednom danu

Za početak izgradnje sportske dvorane i prenamjenu postojeće, kabineta, kuhinje i trpezarije te uređenje prostora za tehničko osoblje i konferencijske dvorane osigurano je 16 milijuna kuna, a posao je na natječaju dobila osječka Gradnja koja ga je najavila dovršiti za godinu i pol. Sredstva u visini 65 posto osigurava MZOŠ, a 35 posto Grad kreditom Svjetske banke. U školu je za sljedeću školsku godinu upisano 650 učenika – 31 manje nego ove godine – koji će napokon u školu moći ići u dvije, a ne više u tri smjene kao dosad.

Jadranka Kosor, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i predsjednik Uprave HAC-a Stjepko Boban položili su i temeljni kamen za budući most preko Drave na autocesti A5, na dionici međunarodnog koridora 5C Beli Manastir - Osijek.

Najznačajniji je to objekt na trasi kroz Hrvatsku. Most Drava bit će dugačak 2.507 metara i projektiran kao ovješeni spregnuto-čelični sklop. Glavna rasponska konstrukcija je čak 420 metara, a ugovorena vrijednost radova je 950 milijuna kuna bez PDV-a. Rok izvedbe je trideset mjeseci, a financiranje je osigurano putem kredita njemačke razvojne banke (KfW banka).

Obavit će se i profiliranje korita rijeke Drave u dužini tri kilometra te izgradnja dodatnih hidrotehničkih objekata i regulacija rječice Vučice koja protječe ispod projektiranog mosta. Radove izvode udruženi Viadukt d.d., Zagreb-vodeći partner; Osijek-Koteks d.d., Osijek; Konstruktor-inženjering d.d., Split; Skladgradnja-Grup d.o.o., Imotski i Hidroelektra niskogradnja d.d. Zagreb.