ODJECI SUKOBA

Bandić taksistima: Pljunite u šake i radite više!

11.07.2011 u 13:39

Bionic
Reading

Na dnevnom redu zagrebačke Gradske skupštine sutra će se ponovno naći cijene vrtića jer je gradonačelnik Milan Bandić odlučio u proceduru ponovno poslati prijedlog koji je skupštinska većina na čelu s SDP-om odbila u travnju ove godine

Podsjetimo u prosincu prošle godine, kada je izglasan proračun za 2011. SDP je dignuo i ruku za Program javnih potreba u predškolskom odgoju u ovoj godini.

No, kako se SDP u međuvremenu predomislio i izašao s novim prijedlogom, iako se već tada znalo da neće podržati Bandića, već da to čini kako ne bi došlo do prijevremenih izbora, došlo se u bizarnu situaciju u kojoj obje strane uvjeravaju građane da će biti po njihovom, a gradonačelnik daje priliku SDP-u za naknadnu pamet.

Podsjetimo, Bandić je predložio da roditelji vrtiće, jaslice i produženi boravak u školama plaćaju po imovinskom cenzusu u rasponu od nula do 2.000 kuna. S druge strane, prijedlog SDP-a, HNS-a , HSU-a, i nezavisne liste Tatjane Holjevac govori da bi cijene bile kao i prijašnjih godina, a to znači da bi jaslice stajale 200, a vrtići 400 kuna.

Ni nakon što su tri nadležna ministarstva – uprave, obrazovanja i financija - potvrdila legalnost odluke koju su predložili klubovi zastupnika SDP-a i HSU-a, Tatjane Holjevac i HNS-a, jasno je da ona nije provediva jer bi se morao raditi rebalans proračuna. Budući da rebalans može predložiti samo gradonačelnik, jasno je da do toga sada neće doći.

'Rebalans će u proceduru ići kada se za to steknu zakonski uvjeti. To neće biti prije prvog čitanja proračuna za 2012', kazao je Bandić i upitao novinare ne misle li da bi bilo suvišno da Skupština predlaže rebalans jer - čemu bi onda služio gradonačelnik i izvršna vlast.

Prvo čitanje, kako doznajemo, neće biti prije konca listopada ili početka studenog, no to ne znači da će u njega biti uglavljena stavka vrtići.

Upitan kako gleda napade starih zagrebačkih taksista na konkurenciju iz Taxi Cammea gradonačelnik je svojim prijateljima, kako ih je nazvao, poručio da pljunu šake i rade više.

'Bogatstvo grada je u konkurenciji i različitosti koja u konačnici donosi bolji i jeftiniji prijevoz građanima', istaknuo je Bandić.

O uređivanju maksimirskog stadiona, u koju je prema gruboj procijeni Zdravka Mamića uloženo 10 milijuna eura, Bandić je rekao da je Grad sudjelovao samo u uređenju sanitarnih čvorova.

'Da smo imali više, dali bismo, ali u ovo doba recesije obnova stadiona nam nije bila prioritet. Mamiću nećemo morati refundirati sredstva koja je uložio jer on to od nas nije tražio. Tražio je samo dozvole za izmjenu stolica i uređenje. Sve imamo crno na bijelo', zaključio je Bandić.