20 GODINA ŠEF IDS-A

Ivan Jakovčić - moderni regionalist ili lokalni diktator?

10.07.2011 u 12:34

Bionic
Reading

Istarski župan Ivan Jakovčić obilježio je dva desetljeća vodstva IDS-a otvoreno poručivši da je ulazak Hrvatske u europsku obitelj ključna prilika i za ostvarenje zacrtanog poslanstva stranke - regionalnu autonomiju Istre

'Ništa se neće uspjeti preko noći', kaže saborski zastupnik i potpredsjednik stranke Damir Kajin, dodajući da se za regionalnu autonomiju treba najprije izboriti u nacionalnim okvirima.

Poznato je da se IDS s Jakovčićem na čelu snažno zalaže za decentralizaciju. 'Nije mi drago što je hrvatsko gospodarstvo urušeno, no buduća vlada morati će se vraćati načelima decentralizacije', veli Kajin, dodajući da prilike u Hrvatskoj nisu ništa bolje od Grčke, što ne čudi s obzirom da je Hrvatska uz Grčku najcentraliziranija država u Europi. 'Želimo da na svome sa svojim upravljamo po svome', populistički poručuje Kajin, a što bi možda mogao postat i novi promidžbeni slogan IDS-a u predstojećoj kampanji.

Jakovčić je uvelike zaslužan da je regionalizam u Hrvatskoj postao legitimna politička opcija. Naime, Istarska županija bila je prva županija u Hrvatskoj koja je 1994. postala članica Skupštine europskih regija – Assembly of European Regions (AER), a među brojnim funkcijama u europskim tijelima, u službenoj biografiji istarskog župana ističe se da je u dva mandata izabran za zamjenika predsjednika ove ugledne institucije. Jakovčić je također od 2006. do prije par dana obnašao funkciju predsjednika Jadranske euroregije, počasni je član Presidiuma te član savjetodavnog odbora Instituta regija Europe, čija je jedna od osnivačica 2004. bila i Istarska županija.

Osim na europskom, uspješan je i na domaćem terenu. Može se podičiti da je u lipnju 2001. postao prvi ministar novooformljenog Ministarstva za europske integracije, čemu je prethodio zastupnički staž u više saziva Sabora od 1992. do 2000, a nakon lokalnih izbora 2001. dolazi na čelo Istarske županije kojom upravlja već jedno desetljeće, dok je za 'kormilom' stranke dvostruko duže.

'Dvadeset godina smo zajedno i kao svako druženje, tako i posao ima padova, uspona i razilaženja. Nakon 2003. smo bili na 'pas mater' kad neki njegovi potezi nisu bili dovoljno protuhadezeovski apostrofirani', kaže Kajin od kojeg se ipak uspjelo 'izvući' da eventualna zamjerka ide Jakovčiću jer 'možda nije uvijek prepoznavao Sanaderovu politiku blefa i pretvaranja države u vlastitu samoposlugu'.

Naime, Jakovčić je glatko odbijao kritike koje su išle za tim da je IDS bio formalno opozicija, tvrdeći da se pokušavalo iz centra osigurati što više novca za Istru. Kupovinu vlastitog sela (bez javnog natječaja) pravdao je biračima željom za revitaliziranjem unutrašnje Istre, a političku poziciju mu nije uzdrmalo ni javno priznanje da je u jednom trenutku zabrazdio u preljubu, premda hrvatsku javnost čini preko 90 posto katolika.

Također, glatko odbija i medijske pokušaje povezivanja s aferom Hypo banke, a u prilog mu ide i činjenica da ga je lani u jeku afere austrijski predsjednik Heinz Fischer odlikovao visokim priznanjem Veliko zlatno odličje s Danicom za zasluge za Republiku Austriju.

IDS su ipak u novije vrijeme neki istaknutiji članovi napustili, među kojima bivši veleposlanik u Indiji i saborski zastupnik Dino Debeljuh, raniji župan Stevo Žufić, bivši porečki gradonačelnik Josip Maras

'Stranka bi trebala biti drukčije organizirana, da nema strogo određene hijerarhije kao što je to sada jer Jakovčića se nitko ne usudi ništa pitati i onda on radi što hoće', veli nekadašnji istarski župan i IDS-ovac Stevo Žufić. Kako kaže, izašao je iz stranke jer se posvetio privatnom poslu, ali i zato jer se nije slagao s vođenjem i ukupnim funkcioniranjem IDS-a. Naime, smatra da su demokratski procesi u IDS-u usko postavljeni pa različita mišljenja i diskusija unutar stranke nisu dobrodošla. 'Iz tog je proizašlo da su svi koji misle drukčije na marginama, a nisam bio zainteresiran za hibernaciju', kaže Žufić.

Kako veli Damir Kajin, IDS je imao tri raskola, prvi 1993. kad ga napuštaju Ivan Herak, Elio i Darko Martinčić, Veljko Ostojić te drugi 1997. kad 'odlazi ekipa koja se nikad i nije identificirala s IDS-om' i treći 2001. godine. 'Svi koji su otišli i vratili su se', tvrdi IDS-ov dopredsjednik, dodajući da su s Herakom i on i Jakovčić prijatelji, a Ostojića bi rado, ukoliko bude želio, nominirali ispred IDS-a za ministra turizma.