Hrvatska 362.317 BIRAČA

Manjine u Hrvatskoj danas biraju vijeća i predstavnike

U Hrvatskoj se danas održavaju izbori za članove vijeća nacionalnih manjina i za predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i regionalne samouprave na kojima, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), pravo glasa ima ukupno 362.317 birača

Među njima 348.447 birača ima pravo birati članove vijeća nacionalnih manjina u županijama, dok njih 13.870 bira predstavnike nacionalnih manjina na razini županije.

Vijeća i predstavnici nacionalnih manjina, kao specifične institucije, biraju se radi ostvarivanja prava na sudjelovanje pripadnika nacionalnih manjina u javnom životu i zastupanju svojih interesa u jedinicama samouprave.

Na današnjim izborima bira se ukupno 311 vijeća u 187 jedinica lokalne samouprave za koje se na izbornim listama kandidirao 6.281 kandidat.

Izbori za predstavnike nacionalnih manjina raspisani su u 129 jedinica lokalne samouprave za 227 predstavnika, a na listama se kandidiralo 219 osoba.

Mogućnost da istaknu kandidature za vijeća iskoristilo je svih 14 manjina, dok je kandidate za predstavnike istaknulo 18 manjina, sve koje su na to imale pravo osim rumunjske manjine.

Izbori se provode od 7 do 19 sati na 3.730 biračkih mjesta širom Hrvatske, a na jednom biračkom mjestu glasovat će više manjina.

Tijekom dana DIP će na svojim internet stranicama u 12 i u 17 sati objaviti podatke o odazivu birača, dok će rezultati izbora biti objavljeni čim ih utvrde nadležna izborna tijela.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još