Hrvatska KAKVOĆA VODE

Kupajte se bez straha, hrvatsko more je izvrsno!

More na plažama duž cijelog hrvatskog Jadrana uglavnom je izvrsne kakvoće, pokazalo je posljednje istraživanje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva

Ispitivanje kakvoće mora ove je godine dosad provedeno četiri puta na 671 točki, a na čak 654 točke more je bilo izvrsne kakvoće, što iznosi 97,5 posto ispitanih uzoraka. Na 15 točaka more je dobre kvalitete, dok je na dvije točke ocijenjeno zadovoljavajućim za kupanje. Granične vrijednosti propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje nisu prijeđene niti na jednoj točki ispitivanja, što znači da more ni na jednoj lokaciji nije ocijenjeno nezadovoljavajućim za kupanje, kažu u Ministarstvu.

Da je more na plažama hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće pokazuje i prošlogodišnje Izvješće o kakvoći vode za kupanje, koje je izradila Europska agencija za okoliš. Obuhvaćeno je preko 22.000 točaka u svih 27 država članica Europske unije te u Hrvatskoj, Švicarskoj i Crnoj Gori, od čega je njih 70 posto bilo na morskim plažama, a 30 posto na obalama kopnenih voda.

Izvrsna kakvoća mora zabilježena je na čak 97,3 posto točaka ispitivanja. Republika Hrvatska svrstana je na drugo mjesto, odmah iza Cipra sa 100 posto čistih uzoraka, a ispred Malte, Grčke i Irske u kojima je voda bila odgovarajuća za kupanje na preko 90 posto točaka.

Sukladno uredbama Europske unije, program ispitivanja kakvoće mora na plažama provodit će se svakih petnaest dana do kraja rujna, stoga, ako se približite moru, bezbrižno uživajte u njegovim blagodatima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još