ZAKONOM OBUZDAJTE BANKE

SDP-ovci vladajućima: Ne gubite vrijeme na apele

18.03.2009 u 14:24

Bionic
Reading

SDP-ovi saborski zastupnici danas su, braneći svoj prijedlog zakona o odgodi otplate stambenih kredita u 2009., pozvali Vladu da više ne gubi vrijeme na apele bankama da ne povisuju kamatne stope ili odustanu od onih promjenjivih, već da im zakonom nametnu da pomognu građanima.

HDZ-ovci su, pak, u raspravi uzvraćali kako bi državni intervencionizam u smjeru koji predlaže SDP narušio pravni i financijski sustav, prihvaćajući stav Vlade da njezin paket antirecesijskih mjera itekako vodi računa o stambenom zbrinjavanju građana i očuvanju radnih mjesta.

'Ne možemo gubiti vrijeme na apele, moramo ići intervencijama na ekstra profite banaka s jedne i zaštitu građana s druge strane', poručio je Slavko Linić (SDP).
I njegov stranački kolega Zvonimir Mršić smatra da se apelima prema bankama ništa neće postići, prozivajući Vladu kako joj je bitnije da banke dobro posluju i stvaraju profit, nego interes građana.

'Ne apelirati, ne moliti, nego narediti. Pa mi donosimo pravila u ovoj državi', naglasio je Mršić.

'Otvorite komunikaciju s bankama i recite im - gospodo, morate imati razumijevanja, zbog toga što smo mi kao Vlada koja upravlja zemljom stali iza toga', poručio je vladajućima i Gordan Maras (SDP).

Na tvrdnje HDZ-ovaca da bi prihvaćanje SDP-ova prijedloga značilo kršenje ugovora između banaka i komintenata Nenad Stazić (SDP) odgovorio je kako ima različitih ugovornih odnosa, pa i onih iz izbornog ciklusa.

'Izborni ciklus jedan je ugovorni odnos. HDZ kaže građanima - mi ćemo vam ponuditi prosperitet, gospodarski rast, bolji standard, vi nama dajte glasove. Građani su svoj dio tog ugovornog odnosa ispunili, dali su vam glasove, a vi svoj niste. Znači, ima takvih ugovora koji se ne poštuju', poručio je HDZ-ovim zastupnicima.

Boris Kunst (HDZ) prozvao je SDP-ovce da sa svojim prijedlogom kasne devet godina, napominjući da je takvu inicijativu kao sindikalac pokrenuo još 2000., ali da tadašnja vlada na čelu sa SDP-om to nije prihvatila.

Smatra da iz Vlade i Sabora treba jasno poručiti bankama 'koje su zaboravile pod kojim su uvjetima privatizirane prije desetak godina, da su ih sanirali građani koji su i tada živjeli u teškoj socijalnoj situaciji, a kako bi se banke prilagodile vremenu i mjeru u kojem danas posluju, kada ljudi žive izuzetno teško, a ne da na hrvatskoj sirotinji zarađuju ogromne ekstra profite'.

Andrija Hebrang (HDZ) rekao je kako SDP-ov prijedlog ne treba prihvatiti i zato što se odnosi samo na 2009., upozorivši kako brojni ekonomisti predviđaju da će naredne godine biti još teže. 'Što ćemo mi onda, obustaviti vraćanje kredita za 2010., 2011., 2012., dok ne prođe kriza? Mislim da to ne bi bilo dobro, jer ugušiti banke znači odrezati granu na kojoj sjedimo', uzvratio je SDP-ovcima.

Državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Marić složio se sa stavom SDP-a da Vlada ne treba ići samo apelima, ali i naglasio da Vlada čini puno više od toga, da Ministarstvo financija i HNB vode svakodnevne intenzivne razgovore s poslovnim bankama o mjerama fiskalne i monetarne politike.