ZELENO SVJETLO ZA TUĐMANA NA RIVI

'Splitsko srce uvijek je istinski kucalo za domovinu'

08.07.2011 u 16:17

Bionic
Reading

Domoljubna idila nastupila je u splitskom Gradskom vijeću nakon što su ga napustili vijećnici iz SDP-a i HNS-a: 'kerumovci', HDZ-ovci i nešto žešći desničari bez problema donijeli su odluku o postavljanju spomenika pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu na Rivi. Spomenik će dobiti i pokojni papa Ivan Pavao Drugi, a na zapadnom dijelu Rive izgradit će se 'fontana slobode'. Ona će, kako je to lijepo opisao Kerumov kućni arhitekt Zoran Jeramaz, sadržavati glave 'puno malih heroja'

Sam Jeramaz, inače predsjednik gradske komisije za imenovanje trgova i ulica, optužio je SDP i HNS da 'ne vole Split' te da im je neovisna hrvatska država 'kompleks'.

'Oni trebaju pomagati gradonačelniku, da ovaj Split ide naprijed! Kako se može biti protiv spomenika miru, neovisnosti i slobodi, pa generacije nakon nas će slaviti te spomenike!' kazao je Jeramaz. Slavlje je pokvarila tek Milica Cipci iz Stranke umirovljenika, čija ruka Kerumu ovaj put nije bila potrebna pa je konačno glasovala protiv, a nakon nje izredali su se izljevi patriotizma.

'Ponosan sam jer sam konačno doživio sastav Gradskog vijeća koji je pokazao minimum poštovanja prema prvom hrvatskom predsjedniku. Dobro je da će i pokojni Papa dobiti spomenik, kako se dosad razvijala situacija, prije bi ga podignuli u Banja Luci nego u Splitu! Oni nas proglašavaju barbarima, primitivnim divljacima koji su se spustili sa sela, a u stvari im smeta svaka hrvatska država', rječit je bio Luka Podrug iz HČSP-a. On je, inače, još prije petnaest godina jedini bio protiv proglašenja Tuđmana za počasnog građanina Splita.

'Splitsko srce uvijek je istinski kucalo za domovinu, ako postoji čovjek koji zaslužuje spomenik to je pokojni predsjednik', nadovezao se Mirko Ramljak (HDZ), a njegova stranačka kolegica Sanja Bilač gotovo suznih očiju obećala je da se 'HDZ nikad neće odreći Tuđmana'.

'Mi smo državotvorna, konzervativna i desna stranka. Pobijedili smo u ratu. Pokojni predsjednik je ujedinio i preporodio hrvatski narod', objasnio je svoje ponovno pojavljivanje na sjednici jedini vijećnik HSP-a Luka Roguljić, koji je bio otišao iz Banovine nakon što su zaštitari jutros na silu potjerali njegovog stranačkog šefa Hrvoja Tomasovića.

Da sve brojniji splitski desničari ne pokupe sve zasluge, pobrinuo se dogradonačelnik Jure Šundov - uzeo je riječ i izrazio ponos ovim trenutkom, ali i napomenuo da je postavljanje svih triju spomenika bilo ideja Željka Keruma. 'Oponenti pričaju o politizaciji Rive, pa ne znam kako se prostor, jedna neživa stvar, može politizirati?! Siguran sam da će ovaj potez naše biračko tijelo i glasači honorirati', kazao je Šundov.

Nakon ove odluke osnovat će se posebna komisija koja će raspisati međunarodni javni natječaj za izgled budućih splitskih spomenika.