U OČEKIVANJU IZRUČENJA

Sanader i dalje trpi bolove

08.07.2011 u 15:19

Bionic
Reading

Bivši premijer Ivo Sanader mogao bi biti izručen Hrvatskoj idućeg tjedna, izjavio je danas jedan od njegovih branitelja iz Zagreba Goran Suić pozivajući se na neslužbene informacije koje su stigle do Sanaderova branitelja iz Austrije

'Bečki odvjetnik Werner Suppa izvijestio nas je jučer tijekom posjeta u pritvoru u Salzburgu da bi po nekim informacijama koje su došle do njega Sanader mogao biti izručen idućeg tjedna, no službene potvrde za to nema', izjavio je za Hinu Suić, dodajući kako obrana ne zna je li austrijska ministrica pravosuđa potpisala odluku o izručenju i jesu li se dvije zemlje dogovorile o datumu i načinu izručenja.

Dodao je da nitko od predstavnika austrijskih vlasti nije kontaktirao sa Sanaderom koji, kako je rekao, i dalje ima problema te trpi bolove zbog ozljede noge. Sanader je, naime, ozlijedio nožne tetive vježbajući u teretani austrijskog pritvora.

U Hrvatskoj je protiv Sanadera od prosinca prošle godine USKOK pokrenuo nekoliko antikorupcijskih istraga, zbog čega je i zatraženo njegovo izručenje.

Istrage nadzire zagrebački Županijski sud, koji je danas opovrgnuo novinske napise da će Sanaderu suditi sudac Ivan Turudić, inače i obnašatelj dužnosti predsjednika suda te predsjednik Odjela za USKOK.

Na sudu kažu da USKOK protiv Sanadera još nije niti podignuo optužnicu.

Nakon eventualno podignute optužnice, ona mora najprije ići na potvrdu optužnome vijeću, a tek u slučaju njezina potvrđivanja predsjednik Odjela za USKOK određuje suca koji će predmet dobiti u rad, i to po redoslijedu i na način kako to određuje sudski poslovnik, ističe u priopćenju zagrebački Županijski sud i dodaje kako je zato netočna informacija da je u ovom trenutku već određen sudac.