CIJENE DOLJE

Od jeseni jeftinije parkiranje i u garažama

08.07.2011 u 13:03

Bionic
Reading

Nakon snižavanja cijene parkiranja u prvoj zoni za dvije kune po satu, gradonačelnik Milan Bandić za jesen je najavio i snižavanje cijena parkiranja u javnim garažama, no još uvijek nije poznato koliko će sniženje iznositi

Parkiranje u šest javnih garaža u vlasništvu grada te onoj kod KBC Rebro koja nije gradsko vlasništvo, ali je servisira Zagrebparking, pojeftinit će od jeseni, no još uvijek se ne zna koliko će to sniženje točno iznositi.

'Ima prostora da se s cijenom ide dolje, a za koliko – to će pokazati analize koje ćemo provesti u iduća dva mjeseca', najavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ukazujući da se sniženim cijenama očekuje bolja popunjenost garaža, ali i veći prihod za Zagrebački holding i njegovu podružnicu Zagrebparking.

Analizama je utvrđeno da je popunjenost šest garaža u vlasništvu grada – u Martićevoj, Petrinjskoj, na Langovom trgu, Sveticama, Kvaternikovom trgu te Tuškancu - između 30 i 70 posto, pa je to i bio jedan od razloga za izmjene cijena i povećanje njihove popunjenosti. Istodobno, anketama koje zagrebačka gradska uprava provodi svakih pola godine utvrđeno je da je, nakon nezaposlenosti, glavni gradski problem upravo parkiranje.

'Zvuči nerealno, ali vidim prostor za određeno sniženje cijena i povećanje prihoda ZG Parkinga. Ne mogu reći koliko prostora ima, no bio bih sretan da spustimo i kunu dolje. Uvjeren sam da ćemo moći za 10 do 15 posto sniziti cijene, sada već to mogu reći, pa makar jezik pregrizao, a istodobno povećati prihode ZG Parkinga za 10 posto', ipak je bio malo konkretniji gradonačelnik Bandić.

Inače, inicijativu za proširenje zona i cijenu parkiranja na javnim parkiralištima predlaže gradonačelnik, a usvaja Skupština, dok kod garaža inicijativa za izmjenu cijena dolazi od ZG Parkinga, a suglasnost daje gradonačelnik.

Iz gradske uprave najavljeno je i da će osobe s invaliditetom, uz 4.000 označenih mjesta namijenjenih njima, imati mogućnost parkiranja svojih automobila i na svim drugim parkirnim mjestima u Zagrebu, uz poštivanje vremena ograničenja. Takva odluka trebala bi stupiti na snagu od Nove godine. Na području Zagreba ukupno je 25.000 mjesta za parkiranje.