PLJUSKA JOSIPOVIĆU: HHO O LEGALNOSTI IZBORA

Sređivanje biračkog popisa važnije od datuma izbora

08.07.2011 u 12:47

Bionic
Reading

Utvrđivanje stvarnog popisa birača puno je važniji problem nego određivanje datuma izbora, a o tome datumu odlučuje isključivo parlamentarna većina, pa tek onda, provodeći njezinu volju, Predsjednik države, upozorio je i podsjetio Hrvatski helsinški odbor, zatraživši od Vlade i Sabora reviziju biračkih popisa

Predizborno vrijeme treba iskoristiti za što hitnije usklađenje popisa birača s rezultatima nedavno objavljenoga popisa stanovništva, prema kojemu broj birača za oko pola milijuna premašuje broj stanovnika, kazao je član Izvršnog odbora HHO-a Miljenko Mesić predstavljajući najnoviju izjavu HHO-a na konferenciji za novinare.

Naglasio je da razlika u broju stanovnika i broju birača dovodi u pitanje legalnost i legitimitet predstojećih izbora te referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Osim toga, ukoliko rezultat referenduma bude tijesan, kao što je bio u drugim zemljama, tu bi se činjenicu moglo zloupotrijebiti za dovođenje u pitanje legitimiteta (ne)priključivanja RH EU, upozorio je predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak

Stoga HHO od Vlade i Sabora traži hitno pokretanje procedure za usklađivanje popisa birača s rezultatima popisa stanovništva.

Odbor se također osvrnuo i na raspravu koja se vodi oko datuma predstojećih parlamentarnih izbora. 'Legitimno je pravo oporbe da u svakom trenutku traži prijevremene izbore, ali sadržaj svakodnevnih rasprava o objavi datuma izbora prečesto je neprimjeren važnosti političkog trenutka', kazao je Miljenko Mesić

Zalažući se za redovne izbore, jer smatra da unatoč brojnim teškoćama Hrvatska nije u izvanrednom stanju, HHO je u stoga kontekstu učestalih političkih prepucavanja na relaciji Pantovčak - Markov trg podsjetio da izbori mogu biti i redovni i prijevremeni, ali da o tome odlučuje isključivo parlamentarna većina, a tek onda, provodeći njezinu volju, Predsjednik države.

'Iznimka je jedino da ona ne želi raspisivanje izbora prije isteka mandata, pa tada Predsjednik može bez suglasnosti Vlade i Sabora raspisati izbore 30 dana prije isteka mandata Sabora', podsjetio je Miljenko Mesić.

Međutim, dio javnosti stvara dojam da Predsjednik može sam u svakom trenutku raspisati izbore suprotno Ustavu te stalne pozive predsjednika Ive Josipovića premijerki Jadranki Kosor da što prije odredi datum izbora doživljava kao vraćanje duga strankama oporbe koje su ga podržale u predizbornoj kampanji za Pantovčak, smatraju u HHO-u.

'Sve to ne doprinosi demokratskom ozračju predstojećih izbornih aktivnosti', kazao je Čičak, zaključivši da je najvažnije da se izbori provedu na demokratski način u demokratskoj proceduri, jednako kao i referendum, na realnom biračkom popisu.

'Pupovčevi profesionalni Srbi dijele letke'

U vezi s predstojećim izborima za predstavnike nacionalnih manjina, koji se održavaju u nedjelju 10. srpnja, Čičak je, odgovarajući na novinarski upit o financiranju političkih stranaka rekao da su ih iz centra HHO-a u Kninu izvijestili da Srpsko narodno vijeće, koordinator izbora na terenu, dijeli letke koje financira hrvatska Vlada, s popisom osoba za koje treba glasovati.

'Ostale stranke koje su oporba 'Pupovčevim profesionalnim Srbima' nemaju novaca za takvu promidžbu i obratili su se našem suradnom centru u Kninu i mi smo rekli da je to, nažalost, naprosto pravo stranaka da dijele takve letke', kazao je Čičak.

"To je dubiozno i upitno, ali to je, nažalost tako i možemo očekivati velike probleme na terenu. Mi se, nažalost, u to ne možemo petljati", rekao je Čičak.