PET SATI PRIJE OPERACIJE

Hitna odbila prijevoz na transplantaciju jetre

18.03.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Mirku Validžiću iz Oklaja život je mogla spasiti jedino transplantacija jetre. Kada su mu iz Zagreba javili da u roku od pet sati dođe na operaciju jer je pronađen odgovarajuću organ, Validžić je pozvao Hitnu pomoć

No tu počinje njegova drama. U Drniškoj Hitnoj pomoći nitko mu se nije javljao na telefon. Validžić je stoga nazvao policiju, koja je bezuspješno pokušala dobiti Hitnu. Nakon 40 minuta su se javili i rekli mu da im je jedino vozilo već otišlo za Šibenik.

Vrijeme je istjecalo. Validžić potom zove bolnicu u Knin. Ni oni nemaju vozilo, no ravnatelj zove Hitnu u Šibenik. Tamo su mu poručili da vozilo šalju samo u hitnim slučajevima. 'Malo je reći da sam ostao šokiran. Ako ovaj moj slučaj nije za hitnu intervenciju, pitam se koji jest. Pa da mi nije bilo prijatelja koji je hitno stigao iz Splita, oni bi me ubili. Tko zna kada bih više dobio priliku za transplantaciju jetre', kaže Validžić za Slobodnu Dalmaciju.

Ovaj slučaj dogodio se u prosincu prošle godine. Validžić s njim ne bi izlazio u javnost da ovog puta nije stradala njegova liječnica obiteljske medicine. 'Nisam namjeravao vraćati se toj ružnoj epizodi u borbi za preživljavanje da nedavno nisam bio kod svoje obiteljske liječnice Mande Gojčete. Iz HZZO-a joj prijete novčanom kaznom jer mi je, pripremajući me za transplantaciju, dala uputnicu da u Zagrebu napravim pretrage krvi', kaže Validžić te dodaje da su uputnicu tražili liječnici iz bolnice Merkur u Zagrebu.