BJEŽITE U HLAD

Temperature idu prema +40!

08.07.2011 u 09:17

Bionic
Reading

Vedro, sunčano i vrlo vruće vrijeme kakvo u Hrvatskoj vlada posljednjih dana nastavit će se i tijekom vikenda te početkom sljedećeg tjedna. Živa u termometru posvuda će prelaziti 30°C, a u nekim dijelovima zemlje mogla bi dosegnuti i 39°C. Prvo osvježenje očekuje se u utorak

U subotu će u kontinentalnoj Hrvatskoj biti pretežno sunčano i vrlo vruće. Poslijepodne će mjestimice biti male do umjerene naoblake, a rijetko gdje, i to uglavnom u gorju te uz granicu sa Slovenijom postojat će mala mogućnost izoliranog kratkotrajnog pljuska i grmljavine. Jutarnja temperatura kretat će se od 17 do 21°C, a najviša dnevna od 34 do 38°C.

Na Jadranu će u subotu biti pretežno vedro. U noći će puhati slab burin, a danju slab maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju kretat će se od 14 do 19°C, a uz obalu i na otocima od 21 do 26°C. Najviše dnevne bit će od 30 do 36°C.

Nedjelja će kopnu ponovno donijeti pretežno sunčano i vrlo vruće vrijeme. Jutarnje temperature bit će od 17 do 22°C, u gorskim predjelima ponegdje malo niže. Najviše dnevne kretat će se od 35 do 39°C, a malo svježije bit će i dalje samo u gorju.

Na Jadranu će nedjelja također biti pretežno vedra. Nakon noćnog burina, danju će zapuhati slab do umjeren maestral koji samo mjestimično popodne u Dalmaciji može imati pokoji pojačan udar. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju bit će od 15 do 20°C, a uz obalu i na otocima od 22 do 27°C. Najviše dnevne kretat će se od 30 do 37°C ponegdje u Zagori.

Početkom sljedećeg tjedna nastavit će se većinom sunčano i vrlo vruće vrijeme. Ipak, postojat će nešto veća vjerojatnost za lokalni pljusak i grmljavinu.

Već potkraj ponedjeljka u najsjevernijim i najzapadnijim krajevima moglo bi biti kratkotrajnih grmljavinskih pljuskova. To će u utorak donijeti manji pad temperatura zraka, uglavnom u unutrašnjosti. Na Jadranu će, međutim, ostati sunčano i vruće s temperaturama preko 30°C. Ovo osvježenje označit će povratak na uobičajene temperature, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

Srpanjske vrućine nisu neuobičajena pojava. No one su ove godine počele tjedan dana ranije nego 2010. Prošle je godine naime, vrhunac ljetnih vrućina započeo polovicom srpnja i potrajao je desetak dana.

5. srpnja 1950. u našim krajevima vladale su velike vrućine s temperaturama koje su dostizale i prelazile i 40°C. U nekim mjestima tada su postavljeni srpanjski temperaturni rekordi koji do danas nisu dostignuti. Tog vrućeg srpanjskog dana u Karlovcu je mjerena temperatura od 42.4°C. U Zagrebu u Maksimiru izmjereno je 40.4°C što je najviša, ne samo srpanjska, temperatura za tu stanicu. Na Griču je tog dana mjereno 40.3°C, a to je ondje bio jedini dan u 20. stoljeću s temperaturom iznad 40 °C. Tog dana su postavljene rekordne temperature i u Splitu sa 38,6°C i Varaždinu sa 39.3°C. Apsolutni temperaturni rekord zabilježen je prvog dana srpnja i u Osijeku sa 40.3°C.

9. 07. 1989. u Brezovici kraj Zagreba palo je 125 mm oborina, što je gotovo dvostruko više od prosjeka za cijeli srpanj.

10. 07. 1913. u Dolini smrti u SAD-u izmjerena je temperatura 57°C.

11. 07. 1926. zabilježeno je veliko nevrijeme i bujice u Zagrebu.

U narodu je poznata izreka 'Ilija žeže' koja govori da se najveće vrućine u godini očekuju upravo u srpnju.