HND O ĐAKIĆEVOJ TUŽBI

Kosor i HDZ vrše pritisak na Stankovića

07.07.2011 u 17:00

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo prozvalo je HDZ i premijerku Jadranku Kosor da preko svog zastupnika i predsjednika HVIDRE vrši politički pritisak na Aleksandra Stankovića, urednika i voditelja emisije HTV-a 'Nedjeljom u 2'. Naime, Đakić i HVIDR-a privatnom tužbom traže od Stankovića 100.000 kuna, s pripadajućim kamatama zbog navodnih klevetničkih izjava na račun branitelja

Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu HVIDRA na čelu s Josipom Đakićom nedavno podnijela privatnu tužbu protiv Aleksandra Stankovića, urednika i voditelja emisije HTV-a 'Nedjeljom u 2' zbog navodne kleveta hrvatskih branitelja.

U priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka ocijenjeno je da je ova privatna tužba političara i zastupnika Đakića nastavak političkog pritiska na Aleksandra Stankovića čija je emisija ostala na Hrvatskoj televiziji još jedan od rijetkih prostora medijske slobode, otvorene društvene kritike i dijaloga.

'U Đakićevoj tužbi zapravo se radi o pritisku HDZ-a, a posredno čak i premijerke Jadranke Kosor, kako bi se u predizborno vrijeme pokušalo napokon 'disciplinirati' Aleksandra Stankovića. Tužbe istaknutih političara vladajuće stranke protiv novinara uvijek su bile jasan znak mrzovolje vladajućih na medijske i novinarske slobode', zaključio je Duka.

Naime, Đakić i HVIDR-a privatnom su tužbom traže od Stankovića naknadu štete od 100.000 kuna, s pripadajućim kamatama, zato što je – prema njihovom mišljenju – 'izrekao niz klevetničkih izjava kojima je nanio štetu ugledu i časti privatnog tužitelja, kao udruge hrvatskih branitelja' i to zbog toga što je, intervjuirajući Milorada Pupovca u emisiji 16. siječnja 2011. godine, izrekao da je premijerka Jadranka Kosor stvorila 500.000 branitelja te je nekoliko puta ponovio pitanje gostu Pupovcu '… je li to politička korupcija i tko se u ovoj državi bori protiv nje?'

'Samo izokrenuta logika Josipa Đakića – koji jučer u Hrvatskom saboru izriče stajalište da u Hrvatskoj ne mogu svi imati ista prava - postavljeno pitanje može ocijeniti kao klevetanje hrvatskih branitelja', napominju u Hrvatskom novinarskom društvu.

Istaknuli su kako Stanković ukazuje na lažne branitelje jer činjenicu da je broj branitelja posljednjih godina rastao i da od prije koju godinu postoji čak 500.000 registriranih branitelja ne može nitko osporiti.

Također su podsjetili da je nakon te već davne emisije Ministarstvo branitelja poslalo za Stankovića optužujuće priopćenje, a predstavnici koordinacija braniteljskih udruga razgovarali su o tome s čelnicima HRT-a.