VLADA POMAKNULA ROK

Sve što je bespravno sagrađeno do 21. 6. može se legalizirati

07.07.2011 u 13:53

Bionic
Reading

Vlada je s današnje sjednice u Saboru uputila prijedloge za produljenje roka legalizacije bespravnih građevina, zakonsko uređenje javne nabave te novi sustav ovrhe

Vlada je u Sabor uputila prijedlog Zakona o javnoj nabavi prema kojem će se, rekao je ministar gospodarstva Đuro Popijač, poboljšati područje javne nabave na način da će ona biti učinkovitija i da će se zabraniti diskriminacija i svaka netransparentnost.

'Zakon ima daleki niz poboljšanja i raznih rješenja koja su se pokazala da će bitno poboljšati postupak javne nabave i otkloniti administrativne barijere', tvrdi Popijač.

Izglasan je i Zakon o javnoovršiteljskim poslovima koji bi, kako je rekao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, trebao omogućiti i gospodarski rast: 'Imamo novi sustav ovrhe kojeg više neće provoditi sudovi nego uvodimo novu instituciju javnih ovršitelja. Oni će morati položiti poseban ispit, a počet će s radom 1. siječnja 2012.'

Prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji koji je također usklađen s EU-om, resorni ministar Ivica Bačić rekao je da su rokovi dobivanja građevinske dozvole smanjeni za 210 dana dok je danas potrebno od 450 do 510 dana: 'Olakšano je financiranje i postupak donošenja dokumenata. Omogućili smo izravno financiranje što je bilo u nadležnosti lokalne samouprave. Do lokacijskih dozvola dolazit će se kraće i jednostavnije.'

'U javnosti je bio dojam da će ovaj zakon doprinijeti betonizaciji hrvatske obale jer smo pojasnili etažiranje turističke zone, ali to ovaj zakon nije mijenjao. Samo se štiti dobro utvrđeni sustav prostornog planiranja', kaže Bačić.

U drugo čitanje u Sabor upućen je konačni prijedlog Zakona o nezakonito izgrađenim zgradama. Bačić kaže da je cilj riješiti problem bespravne gradnje preko 150.000 nelegalnih objekata tako da ih se legalizira i da se riješi stambeno pitanje ljudi koji u njima žive.

Najvažnija promjena u odnosu na prvo čitanje je pravo na legalizaciju bespravnih objekata za sve građevine izgrađene do 21. lipnja ove godine. U prošlom čitanju obuhvaćene su bile samo nekretnine sagrađene do 30. studenog 2009. godine.

'Omogućili smo legalizaciju, ali vodeći računa da očuvamo važne prostore – zaštićena područja, nacionalne parkove, infrastrukturne koridore tako da se ne naruši prostor', kaže Bačić i objašnjava da će za to svatko morati platiti naknadu koja će se podijeliti između države i lokalne samouprave u omjeru 50:50.