POVRAT 750 MILIJUNA KUNA

Vlada strancima vraća imovinu oduzetu u vrijeme Jugoslavije

07.07.2011 u 13:25

Bionic
Reading

Vlada je usvajanjem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme Jugoslavije omogućila strancima da vrate svoju imovinu iz tog razdoblja ili da budu obeštećeni. To će državu koštati 750 milijuna kuna

Hrvatska je do danas zaprimila 4200 zahtjeva stranaca za povrat imovine koja im je oduzeta u vrijeme Jugoslavije. Zahtjevi su bili odbijeni jer nije postojao zakonski okvir za povrat imovine, nego su obeštećeni bili samo državljani onih zemalja s kojima je Hrvatska imala posebne međunarodne ugovore.

Ovim zakonom svim strancima je omogućen povrat imovine, i to na tri načina: ako je moguće, u naravi, zamjenskom nekretninom ili novčanom naknadom.

Prema službenim informacijama, vrijednost imovine koju stranci mogu tražiti od Hrvatske je 750 milijuna kuna. No u neformalnom razgovoru s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem spomenut je i puno veći iznos - čak 900 milijuna kuna.


Strance se neće o njihovom novom pravu posebno obavještavati, nego se moraju sami o tome informirati i zahtjev podnijeti u roku od godinu dana. Isplate i povrat uslijedit će od 2015. godine i trajat će sljedećih 20 godina.