SKUP POTPORE BRODARCU

'Uzmite Šeksa, vratite nam branitelje'

06.07.2011 u 20:22

Bionic
Reading

'Oj, hrvatska zemljo, ne treba ti kiše, sinovi te tvoji krvlju natopiše' – slogan je pod kojim je danas poslijepodne pred osječkim Okružnim zatvorom održan skup potpore ondje zatočenim sisačkim braniteljima Đuri Brodarcu, Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku

S pozornice nad kojom je visoko istaknuto 'Uzmite Šeksa, vratite nam branitelje', govornici su se putem snažnog razglasa obraćali trojici osumnjičenika za ratne zločine kojima je zbog osobito teških okolnosti počinjenja kaznenog djela i sprječavanja utjecaja na svjedoke određen 30-dnevni istražni pritvor.

Poruke podrške pritvorenicima i molbe Milankoviću za obustavu već dvotjednog štrajka glađu te ogorčenje hrvatskom vlašću koju su s pozornice i ispred nje nazivali najpogrdnijim imenima, orile su se kako zatvorskim krugom i ćelijama, tako i Trgom Ljudevita Gaja u neposrednoj blizini, gdje je održan skup.

Organizatori Nacionalna stranka Hrvatska straža i Udruga Stop progonu hrvatskih branitelja skup su nazvali 'svehrvatskim' i zatražili potporu ne samo uhićenoj trojici iz Siska, nego i ostalim hrvatskim braniteljima u osječkom zatvoru te već osuđenima u hrvatskim i inozemnim sudovima. Premda su očekivali dvije tisuće posjetitelja, pozivu se odazvalo otprilike 250 ljudi.

Pitajući se tko je sljedeći, organizatori su naveli kako su njihovi zatvoreni kolege branili domovinu, a sada je njihova obveza da ih brane od neutemeljenih progona. Govorili su saborski zastupnici Dinko Burić i Daniel Srb, zatočenik američkih zatvora, Zvonko Bušić, ratni ministar policije Ivan Vekić i drugi, a voditelj programa novinar Velimir Bujanec, pozvao je vlasti da trojicu zatočenika iz Siska puste i zamijene za troje 'bradonja' – Mesića, Šeksa i Kosorovu, koja doduše nema bradu, ali pripada tom društvu.