SUĐENJE DRAŽENU SLAVICI

Od kornatske tragedije maloljetnici ne gaše požare

06.07.2011 u 17:00

Bionic
Reading

Na Županijskome sudu u Zadru danas je nastavljeno suđenje bivšem zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Šibensko-kninske županije Draženu Slavici za kornatsku tragediju

Sadašnji vatrogasni zapovjednik Darko Dukić kazao je da se od kornatske tragedije maloljetnici više ne šalju gasiti požar na otvorenom prostoru, što je do tada bila uobičajena praksa uz obalu. 'Ponikao sam iz obitelji vatrogasaca i ja sam već sa 14-15 godina prvi put sudjelovao u akcijama gašenja otvorenog prostora', rekao je Dukić.

Po njegovim riječima, nakon kornatske tragedije promijenjena je i praksa da se helikopterima na požarište šalju pripadnici DVD-ova, čak i oni koji imaju položen tečaj za desantiranje. Dukić je istaknuo i da Dražen Slavica od DVD-ova pri pozivu na intervenciju na Kornatu 'nije tražio konkretne gasitelje, a time i maloljetnike, nego samo broj potrebnih vatrogasaca'.

Za vrijeme požara na otoku Kornatu Dukić je u zaleđu Vodica vodio gašenje požara, 'koji je također bio jakog intenziteta', te je preko operativnog dežurstva tražio pomoć kanadera koji je s Kornata preusmjeren na vodičko zaleđe.

Na današnjem ročištu prvi je svjedočio profesionalni vatrogasac iz Šibenika Željko Lučev, koji je oko 20 sati došao na otok Kornat pomoći unesrećenima i do kraja ugasiti požar. Kao i njegov kolega Marin Srdarev, koji je svjedočio jučer, vatrogasac Lučev je rekao kako je bilo čudno što je oprema i odjeća stradalih vatrogasaca bila dijelom nagorena, a dijelom potpuno očuvana. Suđenje se nastavlja 1. kolovoza, kada će svjedočiti posada drugog kanadera.

Dražena Slavicu, bivšeg zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Šibensko-kninske županije, državno odvjetništvo tereti za propuste pri organizaciji gašenja požara na otoku Kornatu, za kazneno djelo protiv opće sigurnosti jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnog ročnika i vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja te za kašnjenje akcije spašavanja unesrećenih vatrogasaca.

U požaru na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. poginula su dvanaestorica vatrogasaca - iz Šibenika, Vodica i Tisnoga, a jedini je preživio Frane Lučić iz Tisnoga, na otoku Murteru.