ŠTRAJK NA FAKULTETU

Filozofski ustao u 'obranu javnog dobra'

06.07.2011 u 12:39

Bionic
Reading

Uz buku bubnjeva i preko fakultetske zgrade razvijen 20-metarski transparent na kojem piše 'U obranu javnog dobra', na Filozofskom fakultetu u Zagrebu počeo je štrajk u organizaciji sindikata Akademska solidarnost

Na vrlo glasan način, zvukom bubnjeva, jutros su iz Sindikata visokog obrazovanja i znanosti 'Akademska solidarnost' odgovornima u hrvatskoj Vladi jasno poručili što misle o prijedlogu paketa zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

Nakon što mirenje nije uspjelo, štrajk dijela akademskih djelatnika je počeo točno u osam sati. Ipak, pojedini profesori i dalje održavaju dio nastave i konzultacije, što je u suglasnosti s odlukom fakultetskog vijeća. Drugi su sve odgodili, uključujući i ispitne rokove. 'Zahtijevamo potpuno odbacivanje prijedloga zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu kao prvi korak u obrani i daljnjem razvitku i visokog obrazovanja i znanosti kao javnog dobra', poručio je Hrvoje Jurić iz Akademske solidarnosti.

Nije navedeno koliko je točno djelatnika akademske zajednice u štrajku jer se, poručuju, tako žele izbjeći manipulacije, no ministru Radovanu Fuchsu jasno su poručili da se 'prijetnji o neisplati plaća ne boje jer se ministarstvo proglasilo nenadležnim u procesu mirenja'. Stoga smatraju i da je Ministarstvo znanosti 'nenadležno i za kažnjavanje'.

Sindikalni čelnici nisu precizirali dokad će trajati blokada Filozofskog fakulteta, pa postoje naznake kako će Akademska solidarnost ostati dosljedna i štrajkati sve dok se zakoni ne povuku iz procedure. Druga opcija uzima u obzir početak kolektivnog godišnjeg odmora, najavljen za 21. srpnja, pa bi štrajk, ukoliko ne bude pomaka u pregovorima s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, tada bio prekinut do jeseni. Štrajkaši bi s početkom nove akademske godine u tom slučaju nastavili svoje aktivnosti.

Svoje su zahtjeve organizatori štrajka i službeno urudžbirali saborskim službama točno u podne. Sat kasnije počinje sjednica saborskog Odbora za obrazovanje kojemu će jedna od tema biti spornim 'Fuchsovi zakoni'. U popodnevnim satima izaslanstvo Akademske solidarnosti primit će i predsjednik Josipović

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras u izjavi za Hinu je rekao kako su, budući da nije uspio proces mirenja, ostvarene zakonske pretpostavke za njegovo održavanje pa stoga ne može biti nikakvih posljedica za štrajkaše osim mogućnosti da poslodavac ne isplati plaće, te naglasio da su u štrajku samo članovi sindikata Akademska solidarnost.

Istaknuo je da na Filozofskom fakultetu, osim štrajkaša, drugi zaposlenici rade. Zasad ne raspolaže informacijama o tome koliko je profesora Fakulteta uključeno u štrajk. Boras je rekao i da će, kao dekan, djelovati tako da se studentima omogući izlazak na ispite.