IVO JOSIPOVIĆ

'Očekujem da će Kosor uskoro izaći s datumom izbora'

05.07.2011 u 11:12

Bionic
Reading

Uoči koalicijskog sastanka u Banskim dvorima po pitanju određivanja datuma parlamentarnih izbora, predsjednik Ivo Josipović rekao je da uskoro očekuje objavu datuma i podsjetio da je premijerka obećala datum objaviti još krajem lipnja

Predsjednik Ivo Josipović ne smatra da je premijerka Jadranka Kosor prekršila formalni rok za donošenje datuma parlamentarnih izbora i ističe da postoji samo ustavni rok kojega se ona mora držati.

'Međutim, postoji nešto što se zove politička odgovornost. Gospođa Kosor je obećala da će do kraja lipnja izaći s datumom izbora. Dobro, odluka Europske unije o završetku pregovora bila je nešto kasnije, pa očekujem da će to hrvatska javnost tolerirati i da ćemo odluku o tome kada će biti izbori čuti vrlo skoro', rekao je predsjednik Josipović.

Podsjetimo, ustavni rok za održavanje izbora je kraj veljače 2012. godine. Kako vladajuća koalicija, odnosno premijerka Kosor, odlučuje o datumu izbora zasigurno će učiniti sve da datum ide na ruku HDZ-u. No, osim stranačkih interesa ovaj put Kosor mora računati i na europski interes. Naime, nakon potpisivanja pristupnog ugovora s EU-om (koji se očekuje najranije u studenom) treba se provesti referendum kojega je potrebno odvojiti od izbora.

Dok koalicijski partneri iz HSS-a i SDSS-a očekuju izbore u drugoj polovici listopada ili do kraja studenog, HDZ se o tome još nije izjasnio. Postoji mogućnost da, s obzirom na ustavni rok, zbog vlastitih interesa odgode izbore za 2012. godinu što bi, smatraju mnogi politički stručnjaci, bilo loše jer bi se tada predizbornom kampanjom ugrozio referendum.