IZRUČENJE TEK SLJEDEĆI TJEDAN?

'Sanader će biti tretiran kao pripadnik zločinačke organizacije'

04.07.2011 u 14:54

Bionic
Reading

Bivši premijer Ivo Sanader prema dosadašnjim informacijama, neće ni ovaj tjedan biti izručen Hrvatskoj. Pretpostavlja se da će u Remetinec doći sljedeći tjedan i to pod iznimno visokim mjerama sigurnosti, uz tretman koji je inače uobičajen za pripadnike zločinačke organizacije

Premda će mnogi reći da ih uopće ne zanima, izručenje bivšeg premijera Ive Sanadera privući će pozornost mnogih građana, a posebno političara iz njegova bivšeg HDZ-a koji zasigurno strepe od svake Sanaderove rečenice koja će iscuriti iz zagrebačkog zatvora u Remetincu.

Sanaderov odvjetnik Goran Suić rekao je da još ne zna datum izručenja svoga klijenta, ali kaže kako misli da se ono neće dogoditi ovaj tjedan. Najavio je da u četvrtak ide u Austriju u posjet Sanaderu te da će tada znati više.

Od Sanaderova pristanka na izručenje spekulira se o strogim mjerama osiguranja i velikom broju policije prilikom njegova dolaska u Hrvatsku. Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec rekao je da je cijeli postupak izručenja, a s njima i mjere osiguranja, klasificiran te da do trenutka izručenja neće biti jasno koliko je policijskih snaga angažirano u Sanaderovoj pratnji.

Iz zatvora u Remetincu doznajemo kako nije istinita informacija koju mnogi mediji danima prenose - da će Sanader biti smješten u samici ženskog odjela zatvora. Ipak, za njegov dolazak pripremaju se nešto drukčije mjere osiguranja nego za druge zatvorenike te se radi na posebnoj procjeni sigurnosti. Njihove pripreme za Sanaderov dolazak također su službena tajna, kao i za svakog drugog zatvorenika.

U svakom slučaju, Sanaderova pratnja neće biti kao nekada. Umjesto elitne postrojbe MUP-a koja ga je kao najviše pozicioniranu osobu u zemlji iz blindiranih BMW-a štitila od mogućih napada, policija će čuvati njega da ne pobjegne iza rešetaka nekog od službenih policijskih vozila.

Stručnjak za sigurnost Željko Riha naglašava da je Sanader prije bijega u Austriju bio štićena osoba te da će policija prilagoditi mjere svojim saznanjima i procjeni je li njegov život dolaskom u Hrvatsku ugrožen.

Procedura njegova izručenja bit će onakva na koju smo navikli kada se izručuju pripadnici zločinačke organizacije. U izručenju će sudjelovati Antiteroristička jedinica Lučko, pravosudna i obična policija', kaže Riha.

'Svi znamo da Sanader može biti u opasnosti i njegovo privođenje zasigurno neće biti standardno. Sumnjam i da će ga nakon istrage pustiti da se brani sa slobode jer je jednom već pobjegao iz Hrvatske', rekao je Riha i naglasio da i zatvorenici u Remetincu mogu predstavljati problem: 'Ne bi bilo prvi put da čujemo da je zatvorenik nešto nažao učinio drugom zatvoreniku. Osim što je bivši premijer, Sanader je bio štićena osoba i osiguranje mu se produljivalo temeljem loših sigurnosnih procjena pa postoji mogućnost da one i danas nisu ništa bolje.'