ZAGREB, KOPRIVNICA, ČAKOVEC

SOS trgovine za siromašne niču i u Hrvatskoj

17.03.2009 u 23:30

Bionic
Reading

Prva socijalna trgovina za Slovence s mjesečnim primanjima nižim od 500 eura, u kojoj se roba široke potrošnje može kupiti do 70 posto jeftinije nego u drugim prodavaonicama, danas je počela raditi u Ljubljani

Do sredine godine takvu će trgovinu dobiti Velenje, Jesenice, Maribor, Novo Mesto, Murska Sobota i Trebnje, a do Božića će se, objasnio je pokretač trgovine Zagrepčanin Alan Juraković, predsjednik uprave neprofitne ustanove SOS Zadruga, mreža proširiti na Hrvatsku, piše Večernji list.

'Dogovaramo s pučkim otvorenim učilištima u Čakovcu i Koprivnici, a prvu SOS trgovinu otvorili bismo oko Božića u Zagrebu', kazao je Juraković. U zagrebačkoj upravi o tome nitko pojma nema, a Juraković objašnjava da će im se tek obratiti jer koncept SOS Zadruge podrazumijeva da grad, odnosno općina osigura poslovni prostor.

Za kupnju u SOS trgovini kupac mora imati iskaznicu, koju dobije s potvrdom centra za socijalni rad, a pojedinom kupcu omogućuje da jednom mjesečno kupi robu u vrijednosti od 25 eura, dvočlanom kućanstvu s mjesečnim primanjima do 800 eura da kupi robu za 40 eura, tročlanom s primanjima do 1000 eura za 50 eura, a većim kućanstvima s primanjima do 1200 eura 60 eura.

U hrvatskim će SOS trgovinama te iznose prilagoditi hrvatskim zaradama. Juraković navodi da u SOS dućane proizvođači doniraju robu koja je pred istekom roka upotrebe ili joj je oštećena ambalaža. Velik dio te robe završi u smeću, a SOS trgovine produžena su ruka da se ona ipak proda. Od zarade se, nastavlja, formira fond kojim se financira ili bar sufinancira otvaranje novih radnih mjesta, npr., dobavljača koji je donirao robu za zadrugu. SOS zadruga registrirana je u Sloveniji, a osim s Hrvatskom, rade na povezivanju s Poljskom i Slovačkom.