HRVATSKA ZEMLJA TABUA

Hebrang: Gay romani nisu za djecu

17.03.2009 u 22:47

Bionic
Reading

Roman za djecu 'Zvijeri plišane' Zorana Krušvara bit će predstavljen u zagrebačkoj knjižari Profil Megastore tek u četvrtak, ali već izaziva reakcije javnosti. Riječ je, naime, o prvom hrvatskom romanu za djecu u kojem se otvoreno progovara o homoseksualnosti

ZAGREB - Krušvarov roman namijenjen je djeci, desetogodišnjacima i starijima, kako bi umanjio neprihvaćanje spolnih i rodnih manjina. No Andrija Hebrang, HDZ-ov saborski zastupnik, roman smatra apsolutno neprimjerenim.

'Zašto bi netko mojoj djeci bilo što nametao? Poštujem ih, ali ako ja ne izlazim na ulicu i ne vičem da sam heteroseksualac ne moraju ni oni vikati da su homoseksualci', komentirao je Hebrang za Jutarnji list.

Iva Žegura, psihologinja iz bolnice Vrapče, smatra da je knjiga Zorana Krušvara, kao prva knjiga za djecu u Hrvatskoj koja daje afirmativni pogled na različite oblike seksualne orijentacije, vrlo pozitivan događaj.

'Bilo je pitanje vremena kada će se u Hrvatskoj objaviti knjiga namijenjena djeci, ali i odraslima, koja govori o poštivanju različitosti i ravnopravnosti seksualnih orijentacija. U Europi i svijetu odavno postoje slikovnice za djecu, priče, romani koji na afirmativan način, prikladan za određenu razvojnu dob i zrelost djeteta i mladih govore o seksualnosti i seksualnoj orijentaciji', rekla je Žegura.

Otvoreno razgovaranje o emocijama, seksualnosti te pojavama u društvu rječnikom koji je razumljiv i prikladan djeci određene dobi, smatra Žegura, pozitivan je i poželjan za zdravi proces razvoja i oblikovanja ličnosti, piše Jutarnji list. Nažalost, u našem se tradicionalnome društvu i dalje vrlo snažno tabuizira razgovor o seksualnosti.

'Kada dijete roditelje zapitkuje o seksualnosti ili o homoseksualnosti, oni najčešće nastoje izbjeći takva pitanja ili daju grube, agresivne primjedbe i komentare koji su često prepuni predrasuda. Nerijetko se događa da na dječje pitanje o seksualnosti roditelji koji sami nisu naučili kako otvoreno razgovarati o seksualnosti i o emocijama, te koji sami nemaju odgovarajućih informacija, kazne svoje dijete jer pita 'nešto o čemu se ne razgovara i što je prosto'' - istaknula je Žegura i dodala kako tako svojoj djeci šalju poruku da su nešto pogrešno učinila, da je seksualnost, a posebice homoseksualnost nešto loše i neprihvatljivo.