650 KILOMETARA KAJAKOM

Ne'ko mora i veslat' od Rijeke do Dubrovnika

03.07.2011 u 11:37

Bionic
Reading

Nikola Mrđen i Siniša Knežević, dvojica Riječana avanturističkog duha, ovih se dana naveliko pripremaju za ostvarenje zacrtanog plana – u kajacima obići cijeli hrvatski dio Jadrana. Oboružani GPS uređajima, rade i na tome da ih svi zainteresirani iz svojih fotelja klikom miša na explore.hr mogu pratiti uživo slikom i zvukom tijekom cijelog putovanja, što bi ekspediciju učinilo još zanimljivijom te jedinstvenom

Prateći njihovo kretanje riječju i fotografijama, ili, ako im upali, live streamingom, na stranici Udruge za promicanje zdravog načina života Explore moći ćemo vidjeti njihove avanture i neke od najzabačenijih dijelova jadranskih otoka koje planiraju posjetiti i razgledati na putovanju dugačkom 650 kilometara, a sve da bi ih, kažu, 'vratili nazad na kartu' i podsjetili na ljepote koje naše more nudi.

Krenut će iz Rijeke 15. srpnja prema Opatiji, a bude li ih more slušalo, kajakašku ekspediciju, pod nazivom Ne'ko mora i veslat', završit će u Dubrovniku 31. srpnja. Iz dana u dan veslat će od otoka do otoka, dnevno oko 40 kilometara. Iz Brseča će tako prijeći na prvi otok – Cres, zatim na Lošinj, pa na Ilovik, Olib, Molat, Ugljan, Kornat i Žirje. Osmog dana trebali bi stići do Primoštena, nabaviti potrebne namirnice i krenuti prema svjetioniku u Veloj Muljici. Idućeg dana kreću prema Šolti, potom na Brač, Hvar, Korčulu, Mljet, Šipan, Lopud i Koločep. Cilj će ostvariti u Dubrovniku i uživati u preveslanoj ruti, a u večernjim satima sjesti na trajekt za Rijeku.

Iako je ideja o ekspediciji rođena još prije tri godine, kada je bila zamišljena kao avanturističko putovanje iz znatiželje i potrebe da se testiraju vlastite mogućnosti, danas ona ima dublje i znakovitije ciljeve.

'Prije svega želja nam je promovirati sport i avanturizam kao stil života, potaknuti ljude na boravak u prirodi s kojom su izgubili kontakt, zatim skrenuti pozornost javnosti na prirodna bogatstva i ljepote hrvatske obale kao preduvjet za daljnji razvoj turizma te poboljšati suradnju Rijeke, Opatije, Crikvenice, Splita i Dubrovnika, kao gradova koji su uključeni u projekt zdravih gradova', kaže 28-godišnji Nikola Mrđen, predsjednik Udruge Explore, koji se od malih nogu aktivno bavio rukometom, a sada trčanjem, plivanjem, planinarenjem te ribolovom.

U kajakaškoj ekspediciji pridružio mu se 25-godišnji Siniša Knežević, student diplomskog studija poslovne ekonomike, koji se pak bavi vaterpolom, skijanjem, biciklizmom, sportskim penjanjem i ronjenjem na dah. Vođen strašću za otkrivanjem, putovao je Europom, Indijom, Afrikom, a prošle je godine sudjelovao u prvoj hrvatskoj sveučilišnoj ekspediciji Kilimandžaro Afrika, u kojoj je osvojen vrh Uhuru, visok 5895 metara.

Usto, obojica su edukatori u preventivnim radionicama Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa. Za projekt su angažirali Petru Nenadić, fotografkinju ekspedicije, zatim promotora Joška Jurkovića te Kristijana Dundovića, zaduženog za grafički identitet. Nakon povratka sve će dokumentirane zanimljivosti, mjesta i doživljaje pretočiti u kratak dokumentarac o samom pothvatu.

'Ploviti u kajaku na dugim putovanjima poseban je doživljaj od kojeg ne možete pobjeći, kojem se ne možete sakriti, a na kojeg nikako ne možete ostati ravnodušni. Upravo taj doživljaj vodio nas je pri organizaciji i planiranju ekspedicije. Okretanje prirodi, njenim nedirnutim ljepotama, moru i suncu, motiv je da veslamo sve bolje i sve dalje', kaže zaljubljenik u more Siniša Knežević, u nadi da će one koji ih budu pratili potaknuti da počnu razmišljati o vlastitom životu.