ŠIJU IM PRIKLADNU ODJEĆU

Vodnjanski župnik istjerao 6.000 'razgolićenih' turista iz crkve!

02.07.2011 u 18:35

Bionic
Reading

'Izrađujemo radnu odjeću druge potrepštine za brojne naručitelje, no ovakvu narudžbu još nismo imali', kazao je Nenad Rojnić, vlasnik krojačkog obrta San Antonio u Galižani, gdje se upravo dovršava oko 150 majica, hlača i marama za potrebe Turističke zajednice Vodnjan

To su odjevni predmeti koje će Turistička zajednica, prva u Hrvatskoj, prodavati gostima kako bi mogli, dolično odjeveni, ulaziti u crkvu Svetog Blaža u Vodnjanu. Marame su bijele, a služit će za pokrivanje ramena ili glave. Za 50 marama potrošeno je 15 metara, a za 50 hlača, 32 metra bijelog platna. Majice i hlače dolaze u tri standardne veličine.

Turistička zajednica na ideju je došla nakon što je sredinom svibnja župnik Marijan Jelenić ponovio kako turisti u tu crkvu često ulaze neprikladno odjeveni, pa je on u dvije godine zamolio približno 6000 gostiju da se udalje. Za proizvodnju prve serije marama, hlača i majica TZ je osigurao oko 6000 kuna.

Direktorica TZ-a Morena Smoljan-Makragić kaže da će se odjevni predmeti prodavati u blizini crkve po 35 kuna (marama) te 40 (majice) i 45 kuna (hlače). Direktorica kaže da se ti odjevni predmeti ne smiju prodavati na površini koja pripada crkvi, a Turističkoj zajednici nije udovoljeno ni da se majice, hlače i marame ponude u samoj crkvi.

Na svim je predmetima decentan crni logo TZ Vodnjana i zaštitni znak Grada Vodnjana, mali zeleni kažun. Nedostaje, međutim, i logo crkve svetog Blaža. Direktorica TZ Vodnjan kaže da župnik Marijan Jelenić nije pristao da na odjeći bude i znak crkve svetog Blaža.

'Ne mogu se sakralni motivi koristiti na nečemu što služi za pokrivanje tijela. Sakralni motivi mogu se koristiti za kvalitetan suvenir koji će stajati na nekom časnom mjestu', kazao nam je župnik Jelenić koji nije želio komentirati potez Turističke zajednice jer još ništa nije vidio.