Hrvatska FARMACEUTI OPTUŽUJU:

'HZZO je zabranio lijekove da bi pomogao Luki Rajiću'

Popis na kojem je 51 lijek s tvorničkim i generičkim imenom i koji je iz HZZO-a poslan obiteljskim liječnicima u farmaceutskim je krugovima dobio naziv 'zabranjene liste lijekova'

Prema neslužbenim tumačenjima, liječnici ih ne smiju propisivati, već, umjesto navedenih, moraju ih zamijeniti za najjeftiniji lijek, najčešće je to generik, naravno iz iste terapijske skupine, piše Večernji list.

Proizvođači čiji su lijekovi na 'zabranjenoj listi' tvrde da je riječ o diskriminaciji te smatraju da se na ovaj način želi otvoriti tržišni prostor za generičke lijekove PharmaSa. Jer, s obzirom na to da su generici iz tvornice Luke Rajića posljednji ušli na listu lijekova HZZO-a, oni su, kako to nalaže i Pravilnik o formiranju cijena lijekova, barem 10 posto jeftiniji od drugih. Pa ako PharmaSovi lijekovi dosegnu pet posto tržišta, njihove cijene postaju referentne za sve lijekove iz iste skupine pa će svi proizvođači, ako žele da im lijekovi ostanu u konkurenciji, cijene lijekova moraju spuštati.

'Svaki proizvođač u svakom trenutku može nama ponuditi niže cijene svojih lijekova. A kad ne bismo kontrolirali i na neki način tjerali liječnike da propisuju najjeftinije lijekove, to se nikad ne bi dogodilo. Ali, osim PharmaSa, i Lek i Krka i Pliva i Belupo, čak i Pfizer, predlažu za listu velik broj generičkih lijekova. I svaki put cijene su niže', kaže za Večernji list direktor HZZO-a dr. Tihomir Strizrep.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još