RADIMIR ČAČIĆ:

'Vrh HDZ-a je umrežen u kriminalnim aktivnostima'

01.07.2011 u 15:00

Bionic
Reading

'Jadranka Kosor je prije dvije godine preuzela vladu pod uvjetima koji su bili prilično nerazjašnjeni, a stranku pod prvi put viđenom procesu aklamacije. I jedno i drugo su presedani, ne samo u Hrvatskoj, već i u širim razmjerima. Bez obzira na to, dvije godine su prošle, a tri ključna procesa su se u međuvremenu odvijala. To su gospodarska kriza, proces pridruživanja Europskoj uniji i borba protiv korupcije', rekao je predsjednik HNS-a Radimir Čačić koji je dao izjavu povodom dvije godine Vlade Jadranke Kosor. Svoje mišljenje dao je i koalicijski partner, HSS-ov predsjednik Josip Friščić, koji je imao puna usta hvale za premijerku

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić dao je izjavu povodom dvije godine vlade Jadranke Kosor. Rekao je kako je sadašnja premijerka preuzela vladu pod uvjetima koji su bili prilično nerazjašnjeni, a stranku prvi puta viđenom procesu aklamacije.

'I jedno i drugo su presedani, ne samo u Hrvatskoj, već i u širim razmjerima. Bez obzira na to, dvije godine su prošle, a tri ključna procesa su se u međuvremenu odvijala. To su gospodarska kriza, odnosno slobodan pad hrvatskog gospodarstva, proces pridruživanja Europskoj uniji i borba protiv korupcije. Otvaranje svih tih prepunih ladica korupcijskih afera je pokazalo kako je sam vrh HDZ-a i njihovih partnera umrežen i organiziran u kriminalnim aktivnostima', rekao je Čačić.

'Što je dobroga učinjeno? Otvoren je zaustavljen proces prema Europskoj uniji, doduše uz snažnu asistenciju EU-a. Radi se više o pasivnom, a ne aktivnom dobru. Druga dobra stvar koju je vlada Jadranke Kosor učinila jest otvaranje korupcijskih rana, svega toga što hrvatsko društvo ne može izdržati. Počelo je s Podravkom, došlo je i do bivšeg premijera, a danas su sve velike korupcijske afere otvorene. Jadranka Kosor nije direktno involvirana u korupcijske afere, i to je dobro', rekao je Čačić.

'Ono što je loše jest da se vlada Jadranke Kosor nije uspješno suprotstavila krizi. Danas je potpuno jasno da se ono što se nije dogodilo Hrvatskoj bilo posljedica svjetske krize, već se radilo o strukturnoj krizi hrvatskog gospodarstva i načina vođenja države. Svi potezi koje je vlada vukla su bili suprotni, čak i onome što je javno prezentirala u svom vlastitom programu. Danas imamo vanjski dug veći nego ikada, puno veći nego kad je preuzela vladu. Unutrašnja likvidnost nam je dva puta veća nego kada je Kosor preuzela vladu, visoku stopu nezaposlenosti koja i dalje raste', naglasio je Čačić.

'Dobre stvari su bazirane na pasivnom prihvaćanju pozitivnih procesa, kod loših stvari je izostala pozitivna, aktivna, kvalitetna, vizionarska, kompetentna, stručna uloga vlade', zaključio je Čačić i na kraju premijerki Kosor čestitao rođendan.

Čačić je napomenuo kako su spekulacije o raspadu koalicije s SDP-om neutemeljene i kategorički ih je odbacio.

Friščiću puna usta hvale za premijerku

Svoje mišljenje o dvije godine vladavine Jadranke Kosor dao je i koalicijski partner, HSS-ov predsjednik Josip Friščić. Spomenuo se kako je prije dvije godine kada je preuzela Vladu Kosor uspjela uskladiti proračun s mogućnostima, ali i uspostavila dobre odnose sa susjedima što je otvorilo stvorilo uvjete za nastavak pregovora.

'Ona je postigla i da se u roku od dvije godine zatvore sva poglavlja. U te dvije godine je ispregovarano više nego svih onih godina prije toga. I na kraju pitanje funkcioniranja pravne države i borba protiv korupcije - mnogi su sumnjali da ona ima snage i hrabrosti o tome govoriti. Normalno, službe su poduzimale određene radnje, ali ona je zasigurno zaslužna da se za to stvori ozračje i stvorila je određene uvjete da se izmjeni Ustav kako bi hrvatska stala na zadnju stepenicu pred vrata ulaska u Europsku uniju. To je, uz gospodarsku krizu i poticanje poduzetnika da ulažu u Hrvatskoj i stvaraju radna mjesta, značajni dio doprinosa predsjednice Vlade', kazao je Friščić.

Iako su ga novinari pitali da li ima nešto što je moglo bolje, Friščić, čija stranka neće na sljedećim izborima u koaliciju s HDZ-om, odgovor nije konkretizirao.

'Po onoj staroj narodnoj - uvijek može bolje. A pitanje je gdje su ti (op.a. kritičari Vlade) bili kada je trebalo pokazati što je to bolje. Lakše je komentirati tuđi rad, davati savjete i upućivati poruke, ali kad to treba konkretno provesti onda je to složenije. Ona je kao žena pokazala veliku odlučnost u pokretanju mnogo stvari', rekao je Friščić, očito zaboravivši da samo oni na vlasti mogu poduzimati konkretne poteze, a ne kritičari.