DRUŠTVENO-POLITIČKA ANALIZA

Kosor, Josipović i Milanović u raljama taštine

30.06.2011 u 11:45

Bionic
Reading

Sudar taština premijerke Jadranke Kosor i šefa SDP-a Zorana Milanovića, te Kosor i predsjednika Ive Josipovića iskre su koje će uvijek zapaliti političku scenu, no taj žar ima vrlo malo veze sa svakodnevnom realnošću koju žive obični građani, čijim bi potrebama trebali služiti oni koji već jesu na važnom položaju i onaj koji na njega nastoji pretendirati, zaključak je koji se izvlači iz razgovora tportala s analitičarima o zbivanjima na političkoj sceni posljednjih dana

U pauzama između premijerkinih neizbježnim smiješkom ovjenčanih ukazanja na otvaranju svakog kanala, dionice autoceste, spomenika ili pogona te naglo probuđenih pobuda za ispitivanjem medijskih napisa selektivno dostojnih njezine službene pažnje, kao i uvijek iznova nevjerojatnim iščeznućima pa još nevjerojatnijim bljeskovima šefa oporbe kojemu je gotovo sve što se događa nedostojno njegovog javnog promišljanja, nađe se vremena i za otimanje premijerke i predsjednika oko pera kojim će biti bačen potpis na ugovor s Europskom unijom.

Razbacuje se tu epitetima na temu arogancije, cinizma, mržnje, nerazumijevanja i zavisti te neviđene predanosti i zaslužnosti za sve što postoji u Hrvatskoj, ako je dakako riječ o dobrom, te u skladu s tim stavljanjem vlastitih ambicija u korist države premda realno stanje stvari pokazuje dijametralno suprotnu sliku, a sve su to tek neki od posljednjih u nizu apsolutno nebitnih ili na najnižu razinu spuštenih prepucavanja između glavnih političkih aktera, kojima dodatno jačaju nezainteresiranost građana za politiku koju doživljavaju kao potpuno odmaknutu od stvarnosti koju i u kojoj žive.

Nelogična Kosor po Tuđmanovom principu

JAdranka Kosor u akciji spašavanja Hrvatske

Da građani teško mogu razumjeti ono što im govore Kosor, Milanović i Josipović, na to upozorava politički analitičar Ivan Rimac, objašnjavajući da je razlog tome to što je 'vrlo često riječ o osobnim taštinama, vezano uz koristi koje pojedine stranke imaju u smislu kapitaliziranja određenih poteza'. 'Tome svjedočimo već dug niz godina, primjerice 1995. godine nakon Oluje tadašnji je predsjednik Franjo Tuđman raspisao izbore, nastojeći ratnu pobjedu instrumentalizirati u korist HDZ-a. Slična je stvar i sada oko pregovora s Europskom unijom - aktualna vlada ponaša se kao da je sve učinila samo ona, a nitko drugi ništa, što jednostavno nije točno', kaže Rimac.

Naglašava da 'svi nastupi i potezi političara imaju određenu medijsku težinu i nastoji ih se okrenuti u svoju korist, ali sada postoji već cijeli niz svađa i provociranja kojima su glavni politički akteri prešli mjeru dobrog ukusa i mogućeg interesa birača'. 'Premda u ovom trenutku imamo neadekvatno ponašanje političara, ne znači da su oni potpuno neadekvatni', dodaje Rimac, ali određene rezerve postoje: 'Josipović se uglavnom ponaša i djeluje u skladu sa svojim ovlastima, pokazujući ponekad dosad neviđenu inovativnost, a ponekad se izostavlja ili postavlja i izvan onoga što bi se očekivalo od predsjednika.'

Milanović izgubljen u vlastitim bespućima nevažnosti

Međutim, Milanović i Kosor ipak su posebna priča. 'Milanović negira sve, ne iznosi konstruktivne prijedloge, a kad se i oglasi oko nečega, bit će mu to nevažno i za politiku. S druge strane, Kosor ignorira dijalog s javnošću i pogotovo u posljednje vrijeme njezini su odgovori ili, bolje rečeno, govori potpuno nepovezani s postavljenim joj pitanjem', ukazuje Rimac.

Da su 'neke posljednje Kosoričine izjave ne baš logične', zamijetio je to i sociolog Zoran Malenica, koji također smatra da 'premijerka želi maksimalno profitirati na odluci o ulasku u EU'. Ističe da 'nije primjereno govoriti o mržnji jer je pitanje zna li Kosor točno da su Milanović i SDP žalosni zbog toga što će Hrvatska ući u EU'. Osim toga, pregovori su vrlo kompleksna stvar, a Kosor očito postaje osjetljiva, kaže Malenica.

Zoranu Milanoviću ne mile se javni istupi

'Josipović je razvio način istupanja, doduše nije uvijek najbolji, ali on ima vrlo visok rejting među građanima, dok kod Milanovića više nije slučajnost to da ima problema s diskursom i načinom obraćanja javnosti, a teme o kojima se na kraju izjasni nisu najsretnije odabrane. S obzirom da to postaje problem, valjda ima neke savjetnike u stranci koji bi ga trebali upoznati s time', smatra Malenica.

Međutim, i Rimac i Malenica složni su u zaključku da se 'glavni politički akteri bave nebitnim stvarima, što građane dodatno destimulira i gube interes', a Malenica kao najveći problem izdvaja 'gubitak vremena, koje teče, a situacija se ozbiljnije ne mijenja'. 'Trebao se već znati datum izbora, tako je najavila premijerka, ali ne znamo datum, i tu se laže, a za laganje više nema vremena. Bude li se otezalo s izborima i na kraju se održe u proljeće, bit će jasno da je riječ o prostranačkoj odluci i tada', zaključuje Malenica, 'padaju u vodu premijerkine izjave o državnim, a ne nečijim uskim interesima'.