AKO IM NE ISPUNE ZAHTJEVE

Vozači Taxi Cammea idu u štrajk!

30.06.2011 u 12:28

Bionic
Reading

Ako vlasnik Taxi Cammea Kosta Minovski za sedam dana ne ispuni zahtjeve vozača, Sindikat hrvatskog vozača najavljuje štrajk do ispunjenja zahtjeva

Gotovo polovica vozača zaposlenih u tvrtkama Taxi Cammea priključili su se sindikatu zbog kršenja Zakona o radu i mobinga. Kažu da im smjene traju i do 15 sati, ne smiju raditi pauze, a nakon noćnih smjena nemaju zakonski propisane sate odmora. Usto, napominje Renato Šamec i Boris Rus, zaposlenici Cammea i povjerenici sindikata, radnici su izloženi mobingu. Ponižava ih se, proziva, postrojava…

Zaposlenici koji su se priključili Sindikatu hrvatskog vozača stoga traže od Minovskog samo da se pridržava zakona. Sindikalisti traže ispunjavanje sljedećih zahtjeva u roku od sedam dana: uvođenje rasporeda radnog vremena, ograničavanje rada na 40 sati tjedno kako što im je i u ugovoru o radu navedeno, ograničavanje prekovremenih sati na osam sati tjedno, uvođenje stanke od minimalno 30 minuta te obračun plaće prema stvarno odrađenim satima te uvećanje za noćni rad i prekovremene sate.

Traže i momentalan prestanak kažnjavanja vozača te poštivanje dostojanstva radnika.
Jedan od zahtjeva jest i i pismeno očitovanje poslodavca prema svim zaposlenicima o osobama koje su im nadređene. Naime, u ugovoru vozača kao poslodavac je navedena tvrtka Taxi Cammeo. No postoje tri tvrtke: Taxi Cammeo d.o.o., Autoprijevoz Oliva i Autoprijevoz Modem.

'Vozačima je postalo jasno da ne rade u Cammeu nego u raznim tvrtkama i uopće ne znaju tko su im nadređeni', rekao je predsjednik Sindikata hrvatskog vozača Miljenko Gočin dodajući da vozači uopće ne znaju u kojoj tvrtki rade i tko im je nadređeni.

Pokušali su razgovarati i s Minovskim, no on im je poručio kako je imenovanje sindikalnih povjerenika bespredmetno. Time je, tvrdi Gočin, dao do znanja da na sve načine želi izbjeći sindikalne aktivnosti i borbu za radnička prava.

'Najavljujemo 8. srpnja u osam sati štrajk i ostale sindikalne akcije u cilju uvođenjem reda koji će dovesti do veće sigurnosti putnika vozača i ostalih sudionika prometa', poručio je predsjednik Sindikata hrvatskog vozača.