GUBLJENJE VREMENA

Josipović i Kosor prepiru se i oko protokolarnog potpisa

29.06.2011 u 15:29

Bionic
Reading

Nakon što su danima zabavljali javnost posve nebitnim sukobom oko načina proslave Dana državnosti, sad svjedočimo novom protokolarnom sporu premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Ive Josipovića oko pitanja tko će potpisati pristupni ugovor s EU-om, kad jednom za njega dođe čas

Prema pisanju riječkog Novog lista, Banske dvore razočaralo je saznanje da bi Ivo Josipović, a ne Jadranka Kosor trebao staviti potpis na povijesni ugovor s EU-om. Europska pravila nalažu da pristupni ugovor potpisuju šefovi država, odnosno oni određuju tko će u ime njihove zemlje staviti potpis na taj ugovor.

Premijerka Kosor više je puta javno dala do znanja da ona želi biti potpisnica, pa su sugovornici Novog lista napali Josipovićevo isticanje da on ili potpisuje ili odlučuje tko će biti potpisnik.

'Ne znamo odakle sad to! Nismo još razgovarali o tome, ali ne može nama Europa određivati tko će i kako određivati potpisnike, mi smo parlamentarna demokracija i imamo svoj Ustav kojim se regulira tko potpisuje međunarodne ugovore', izjavio je neimenovani visokopozicionirani dužnosnik Vlade za Novi list.

Predsjednik Josipović rekao je novinarima da zna da je u njegovoj nadležnosti određivanje tko će potpisati ugovor.

'Znam i da su u nekim državama potpisivali predsjednici, ali o tome zaista još nije bilo nikakvih razgovora i nisam o tome ni razmišljao. Vidjet ćemo, ima još vremena do te odluke', kaže Josipović, a Banski dvori dodaju da bi 'bilo neobično da Ugovor o pristupanju EU potpiše i Josipović, koji je bio protiv arbitražnog ugovora sa Slovenijom bez kojega ne bi bilo deblokade pristupnih pregovora'.