Hrvatska SKUPA ODLUKA

Čazmatrans zatražio duplo veće cijene za prijevoz umirovljenika

  • Autor: M.O.
  • 29.6.2011 16:35:47
  • 29.6.2011 14:54:07

Autoprijevoznik Čazmatrans zatražio je od vukovarskih vijećnika poskupljenje cijene prijevozne karte za umirovljenike sa 40 na 80 kuna, dakle dvostruko, pravdajući zahtjev činjenicom da se Vukovarci stariji od 65 godina - previše voze

Neugodno iznenađenje dočekat će vukovarske umirovljenike nakon posljednje sjednice Gradskog vijeća Vukovara prije ljetne stanke – na prijedlog Čazmatransa cijene usluga u gradskom prijevozu za njih bi trebale biti udvostručene.

Čazmatrans je, naime, od vukovarskoga Gradskog vijeća zatražio poskupljenje cijene mjesečne karte za umirovljenike s dosadašnjih 40 na 80 kuna. Opravdali su zahtjev za poskupljenjem činjenicom da se cijene pokaznih karata nisu mijenjale posljednjih pet godina, povećanjem cijena goriva, ali i podatkom da se umirovljenici sve češće voze gradskim autobusima. 'Cijena karte napravljena je na pretpostavki da se starije osobe neće učestalo koristiti našim prijevozom, međutim pokazatelji govore drugačije. Cijena od 40 kuna dostatna je za šest i pol vožnji mjesečno, a osobe starije od 65 godina znatno više koriste našu uslugu prijevoza', stoji u dopisu tvrtke Čazmatrans upućene gradskim vijećnicima.

Vukovarski autoprijevoznici podsjećaju i kako je cijena goriva prije pet godina, kad je s Gradom Vukovarom potpisan ugovor o subvencioniranju prijevoza za starije osobe, iznosila 5,85 kuna bez PDV-a po litru, dok danas iznosi 7,37 kuna, također bez PDV-a, što je za 26 posto više. Navode i da su cijene osiguranja i rezervnih dijelova povećane, uz napomenu kako tvrtka posluje s gubitkom. Priložili su i dokaz po kojem mjesečno, uz sadašnje stanje, gube 50-ak tisuća kuna.

'Prije pet godina prevozili smo 1.250 umirovljenika, a danas 2.860. Puna cijena mjesečne karte iznosi 264 kune, a Grad plaća 16 posto od punog iznosa. Tražimo da cijena sada iznosi 80 kuna što je 31 posto pune cijene, dok na nas otpada 69 posto', pojašnjavaju u Čazmatransu.

Tvrtka podsjeća i kako je gradski prijevoz u Vukovaru među najjeftinijima u Hrvatskoj, a iznosi šest kuna po vožnji, pa su dodatno izračunali kako je umirovljenicima za odlazak liječniku ili na tržnicu 80 kuna dostatno za šest-sedam odlazaka i povrataka. Najavljuju i kako cijene prijevozne karte neće rasti kako 'ne bi osiromašili ionako osiromašen kućni budžet građana', no žele investirati u novi vozni park, odnosno novija vozila s ugrađenim eko-motorima. Doduše, nisu decidirano najavili hoće li od 'umirovljeničkog', odnosno novca iz gradske blagajne, modernizirati vozni park.

Većinu u Gradskom vijeću Vukovara imaju SDP i HSP Dr. Ante Starčević, dok su HDZ i SDSS u oporbi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još