TRANSPARENTNOST

Odluke Visokog trgovačkog suda dostupne javnosti

17.03.2009 u 13:46

Bionic
Reading

Na Visokom trgovačkom sudu danas je predstavljen projekt 'Izbor odluka Visokog trgovačkog suda RH' kojim je na web stranice stavljeno više od 21 tisuća drugostupanjskih odluka tog suda s ciljem da se široj javnosti omogući uvid u odluke suda, a ministar pravosuđa Ivan Šimonović tom je prigodom najavio smanjenje broja trgovačkih sudova

Projekt vrijedan 118 tisuća eura pripreman je protekle tri godine, a realizirala ga je nevladina udruga Sudačka mreža u suradnji s Visokim trgovačkim sudom, pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa i financijsku potporu Kraljevine Norveške. Na webu Visokog trgovačkog suda od danas se mogu vidjeti presude od svibnja 2005. do listopada 2008., a ovisno o sredstvima na uvid će se staviti i starije presude.

Uz Šimonovića, projekt su predstavili i v.d. predsjednica Visokog trgovačkog suda Branka Ćiraković, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, norveški veleposlanik Terje Hauge, te predsjednik udruge Sudačka mreža Dražen Komarica

Izbor odluka omogućava javnosti da dobije uvid u najnoviju praksu Visokog trgovačkog suda, odnosno u sve njegove odluke, a projektom se jača transparentnost rada sudova i sudaca, mogućnost javne kontrole, te korištenje baze odluka u znanstveno-istraživačke i edukativne svrhe na fakultetima, istaknuli su govornici.

Ministar je ustvrdio da se stavljanjem na web odluka čini veliki iskorak u vraćanju povjerenja u rad tog suda i smanjenju koruptivnog rizika. "Ako su postupci javni, zašto i presude ne bi bile javne. Zašto se ne bi moglo provjeriti je li pravo doista jednako za sve. Zašto ne biti potpuno transparentan kad se dobro zna da bakterija korupcije najbrže umire na suncu", rekao je Šimonović.

Ministar je pritom svim sucima poručio da mjere koje Ministarstvo pravosuđa provodi, uključujući i predstojeće objavljivanje imovinskih kartica pravosudnih dužnosnika, ne treba gledati kao na nedostatak povjerenja već kao put da im se vrati vjerodostojnost, ugled i dostojanstvo.

Najavio je smanjenje broja trgovačkih sudova, pri čemu će se voditi računa o istim kriterijima kao i kod racionalizacije mreže svih drugih sudova - broju predmeta na pojedinom sudu, broju sudaca, te o tome da korisnici ne budu previše udaljeni od suda od kojeg trebaju uslugu.

Naglašavajući važnost transparentnosti koju omogućuje projekt, Hrvatin je rekao kako će se njime omogućiti i ujednačavanje u donošenju presuda jer će, kaže, stranke moći kontrolirati da li su im u sličnim situacijama pružene jednake usluge. Projekt će dovesti i do smanjenja broja ukinutih odluka na trgovačkim sudovima koji je trenutačno prevelik, a iznosi 32,7 posto, rekao je Hrvatin te dodao da će kroz objavljivanje na webu niži sudovi vidjeti kakva je praksa viših sudova.