PROLJETNI VIKEND

U četvrtak nam stižu kiša i zahlađenje

29.06.2011 u 10:47

Bionic
Reading

Nakon vruće i sparne srijede te prvog dijela četvrtka, od petka će u cijeloj Hrvatskoj biti malo svježije. Subota će na kopnu biti prohladna s mogućim oborinama, a nedjelja sunčanija, no još uvijek s proljetnim temperaturama

U četvrtak će u kontinentalnim krajevima biti promjenjivo oblačno, mjestimice uz mogućnost kiše te lokalnih pljuskova i grmljavine. Veća vjerojatnost za oborine bit će u istočnim predjelima. Jutarnja temperatura kretat će se od 14 do 19°C. Najviša dnevna bit će od 24 do 28°C, međutim poslijepodne i osobito navečer će osvježiti.

Na Jadranu će u četvrtak biti djelomično sunčano, povremeno uz malu naoblaku. Popodne će mjestimično biti malo kiše ili pljuskova, uglavnom u Zagori. Ujutro će puhati slaba bura, danju jugozapadnjak, a navečer će bura ojačati. Zadržat će se vruće vrijeme.

U petak se na kopnenom području očekuje izmjena sunca i oblaka, pri čemu povremeno uz više naoblake može biti kratkotrajne kiše ili lokalnih pljuskova. Puhat će umjeren vjetar sjevernih smjerova pa će jutarnja temperatura biti između 13 i 17°C, a najviša dnevna između 20 i 25°C.

Na Jadranu će u petak biti djelomično sunčano, ponegdje uz kratkotrajan pljusak, osobito u zaleđu obale. Zapuhat će umjerena i jaka bura koja mjestimično može imati i olujne udare, što će malo rashladiti more i zrak. Temperature zraka bit će uglavnom između 23 i 26°C, a mora će pasti između stupanj i dva pa će se kretati od 21 do 24°C.

Svježija subota, ljepša nedjelja

U kopnenom području subota će i dalje biti nestabilna i promjenjiva pa uz više oblaka postoji i veća mogućnost za kišu i pljuskove. Još će malo zahladiti pa će najviša temperatura uglavnom biti između 18 i 23°C.

Na Jadranu će u subotu biti djelomično ili pretežno sunčano uz sjeverozapadnjak i buru. Dnevna temperatura uglavnom će biti između 25 i 28°C.

Nedjelja će unutrašnjosti donijeti više sunca, a tek ponegdje moguć je kratkotrajan pljusak. Temperatura će se kretati između 21 i 26°C.

Na Jadranu će u nedjelju biti pretežno sunčano pa će dnevne temperature malo porasti i kretati se između 25 i 30°C.

Početak tjedna na kopnu će još uvijek biti nestabilan. Međutim nakon toga svaki će dan biti sve sunčanije i toplije pa će se ponovno vratiti ljetne vrućine.

Na Jadranu će od ponedjeljka biti sunčano, a tako će se nastaviti cijeli tjedan, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

U narodu postoji izreka 'nema ljeta do svetoga Petra'. Naime, na današnji dan, 29. lipnja, obilježava se svetkovina sv. Petra i Pavla. To znači da pravo ljeto počinje tek krajem lipnja, odnosno ulaskom u srpanj.

30. lipnja 1950. zabilježen je najtopliji lipanjski dan u Hrvatskoj. U Karlovcu je tada izmjereno 39°C.