I NIKOME NIŠTA

Hrvatskom slobodno šeće 288 lica s Interpolovih tjeralica!

28.06.2011 u 11:04

Bionic
Reading

Načelnik uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić izjavio je za 'Dnevnik 3' HTV-a da u Hrvatskoj živi još 288 državljana, poput Dragana Paravinje, za kojima su treće zemlje raspisale međunarodne tjeralice, a koji ne mogu biti izručeni zbog državljanstva

Također, Bjelić je napomenuo da na osnovi podataka, među njima nema ubojica. Bjelić je objasnio da je Paravinjino kretanje u Hrvatskoj ustavnopravna kategorija i to nitko nema pravo komentirati. 'Dakle, on nije osuđen u Republici Hrvatskoj, međunarodna tjeralica raspisana je zbog nejavljanja na izdržavanje kazne od četiri i pol godine na pravomoćno provedenom kaznenom postupku, tako da ni Državno odvjetništvo nije moglo preuzimati progon jer kaznenog progona više nema', rekao je Bijelić za HTV.

Jedina varijanta, nastavio je načelnik uprave kriminalističke policije, jest to da Srbija kao zemlja koja je osudila svoga državljanina de facto, ali i državljanina Republike Hrvatske inicira od Ministarstva pravosuđa izdržavanje kazne u Republici Hrvatskoj.

S druge strane iz srpskog Ministarstva pravde neslužbeno smo saznali da nisu ni mogli tražiti od Hrvatske da Paravinja izdržava kaznu u našoj zemlji, jer nisu ni znali gdje se nalazi.

Paravinja je uhićen 9. ožujka 2007. u Republici Sloveniji temeljem međunarodne potrage raspisane na zahtjev Interpola Beograd. Ubrzo je pušten na slobodu uz jamčevinu i tada mu se gubi trag; najvjerojatnije ilegalno dolazi u Hrvatsku gdje nesmetano živi sve do ubojstva Antonije Bilić. Hrvatska nije imala zakon po kojem je mogla djelovati, a Srbija nije znala da je u Hrvatskoj jer je nitko nije obavijestio.