DVA MJESECA U SLOVENSKIM VODAMA

Gladni hrvatski pomorci napuštaju zaplijenjeni brod

17.03.2009 u 09:51

Bionic
Reading

Posljednja dva mjeseca pravu dramu proživljavaju petorica hrvatskih i trojica ukrajinskih pomoraca koji plove na brodu Sol Trader u vlasništvu tvrtke Val Management iz Rijeke, a koji se već više od dva mjeseca nalazi zaplijenjen u slovenskim teritorijalnim vodama zbog duga vlasnika broda prema raznim vjerovnicima

'Iduću nedjelju ćemo napustiti brod jer više nema smisla boraviti na njemu. Tužbom prema vlasniku broda pokušat ćemo naplatiti svoja potraživanja, koja do danas iznose oko 58.500 eura. Lučka kapetanija Kopar jučer mi je izdala naredbu da brod odmah mora napustiti slovenske teritorijalne vode, no ja sam njihovu naredbu odbio. Brod bez dozvole i certifikata ne može nikamo ploviti, to je isto kao da vozite automobil bez tablica i osiguranja', rekao je za Slobodnu Dalmaciju kapetan, Splićanin Aljoša Juras, zapovjednik Sol Tradera.

Problemi za brod od 2.700 tona nosivosti, dužine 64 metra, koji plovi pod zastavom Svetog Vincenta i Grenadina, nastali su kada je 4. siječnja u Portorožu iskrcavao teret soli.

'Tada je od suda stigao nalog za zapljenu broda, od strane tvrtke Omega bunker suply iz Venecije, koja ima potraživanja od 86 tisuća eura za gorivo. Potom je došla sudska odluka o zapljeni u ime tvrtke Volos iz Grčke zbog duga od 8.600 eura za hranu koju je brod ukrcao za posadu.

Na kraju je došao i nalog za zapljenu u ime tvrtke Euro shipping iz Kopra zbog duga od 92 tisuće eura. Kako smo 6. siječnja u Kopru trebali krcati drvo za Libiju, tako smo i ostali na sidru pred koparskom lukom', kaže Juras.

Kako tvrtka Val Management u međuvremenu nije bankrotirala, postojala je dobra volja slovenske tvrtke Euro shipping da preuzme brod i da ga osposobi za posao. No za taj posao banka nije dala suglasnost. Na Sol Traderu imaju hrane još za tjedan dana, no brod će napustiti u nedjelju.