OBJAVLJENO PISMO

Hernadi tvrdio da će MOL imati kontrolu nad Inom

26.06.2011 u 21:21

Bionic
Reading

Afera oko prodaje Ine MOL-u, zbog koje je pokrenut kazneni postupak protiv šefa jedne od najvećih europskih multinacionalnih kompanija, predsjednika Uprave Mola Zsolta Hernadija koji se sumnjiči da je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu dao mito od 10 milijuna eura za većinska upravljačka prava Mola u Ini, premda Mol ima manjinski paket dionica, još trese Hrvatsku

O tome govore i iskazi svjedoka, ali i trag novca, koji od Budimpešte, preko Cipra, ide do Švicarske. Na jednom računu ondje još leži 5 milijuna eura i taj je novac pod nadzorom Državnog odvjetništva, ali INA više nije pod nadzorom hrvatske vlade. O tome govori i dokument koji je Hernadi uputio Upravi Mola, a koji je HRT objavio u svome Dnevniku, uoči potpisivanja novog dioničarskog ugovora s hrvatskom vladom u kojem jasno ističe da Mol, s novim ugovorom, preuzima potpunu kontrolu nad Inom. Upravo ono što su, obrazlažući isti taj dioničarski ugovor pred hrvatskom vladom, Ivo Sanader i Damir Polančec propustili spomenuti.

Dokaže li se i na sudu da je Mol do većinskih prava u Ini došao mitom, zakon je vrlo jasan - ugovor između Vlade i Mola se može poništiti.

Za potpis i Hernadi i Polančec morali su dobiti odobrenje. Mađar od Uprave Mola, Polančec od hrvatske vlade. Obojica su, svatko svojima, rekli isto - da će upravljati Inom.

Pravnici se slažu: dokaže li se da je neki ugovor sklopljen protuzakonito, onda nije pravovaljan.