JOSIPOVIĆ U VUKOVARU

'Ulaskom u EU hrvatsko društvo neće biti savršeno, čekaju nas reforme'

25.06.2011 u 17:44

Bionic
Reading

'Ne može bilo koja država biti u Europskoj uniji jer kandidatkinje moraju imati određeni stupanj razvoja demokracije, ljudskih prava, a načelo pravne države mora biti poštovano. Hrvatska je tu razinu dostignula i s ponosom će polovicom 2013. postati punopravna članica europske obitelji', poručio je predsjednik Ivo Josipović na svečanosti obilježavanja Dana državnosti u Vukovaru

Ipak, upozorio je predsjednik, 'hrvatsko društvo nije postalo savršeno jer ga čekaju još mnoge reforme u kojima građani jako puno očekuju od onih koji su izabrani da vode ili će biti izabrani da vode zemlju'.

Zajedno s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem i premijerkom Jadrankom Kosor, predsjednik Ivo Josipović nazočio je svečanoj promociji polaznika hrvatskih vojnih škola održanoj u Vojarni 204. vukovarske brigade. 'Na rođendan Domovine osjećam ponos, dostojanstvo i odgovornost. Ponos, jer imamo još jednu generaciju vrhunski obrazovanih časnika, dočasnika i kadeta koja je završila najbolju moguću školu i zato što imamo vojsku koja je sposobna obaviti sve zadaće u obrani Domovine. Ponos i dostojanstvo osjećam i zbog onih koji su dali živote i zdravlje, ali i zbog sveg ono što se dogodilo u Hrvatskoj od njezina nastanka', rekao je Josipović.

Podsjetio je da 'Hrvatska danas nije ista kao što je bila prije 20 godina – ne samo zbog rata koji je razorio domovinu, nego zbog svih promjena koje su se dogodile' te je posebno apostrofirao demokraciju, ljudska prava, međunarodni položaj Hrvatske, odnose sa susjedima, ali i mlade obrazovane generacije.

'Hrvatska je u 20 godina prešla veliki i važan put, ali ovo je trenutak da se uz sjećanje na prošlost okrenemo i budućnosti i vidimo koja je naša vizija, gdje vidimo Hrvatsku u suvremenom svijetu, što su naše komparativne prednosti, gdje ćemo usmjeriti naš razvoj', dodao je Josipović te istaknuo kako smatra da 'Hrvatska ima odličnu perspektivu'.

Prisjećajući se, kako je rekla, 'dana koji je obilježio početak samostalne, suverene i europske Hrvatske', premijerka Kosor je ustvrdila da je 's Vukovarom i Vukovarcima bila i u Bruxellesu, u trenutku kad je Hrvatska dobila potvrdu završetka pregovora i najavu da će postati 28. ponosna članica Europske unije'.

'U mislima na sve hrvatske viteze koji su dali živote za domovinu, moramo biti ponosni na 20 godina hrvatske samostalnosti. Demokratske, prosperitetne Hrvatske, uskoro 28. članice europske obitelji ne bi bilo bez žrtve hrvatskih branitelja koji su obranili i oslobodili voljenu domovinu. Oni su uzor i ponos jer su izgradili čvrst temelj svih naših uzleta', istaknula je premijerka Kosor.

Osvrnula se i na najavljeni završetak pregovora te 'zeleno svjetlo' za priključenje Europskoj uniji, rekavši da je u tom, ponekad i predugom, pregovaračkom putu pokazana posebna odlučnost. 'Pokazali smo kako je moguće usvajati najviše standarde i provoditi složene reforme. Nismo odustajali ni kad se činilo da smo od cilja vrlo daleko, jer smo znali da svi zahtijevni poslovi prilagodbe imaju za cilj bolji život građana Hrvatske', rekla je Kosor poručivši na kraju svog govora: 'Neka živi jedina nam i vječna Hrvatska.'

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić evocirao je uspomene na važne povijesne odluke 25. lipnja 1991, ali i ukazao na doprinos prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. 'Još 1989, uoči prvih slobodnih izbora, Franjo Tuđman je kroz svoj program deklarirao – nezavisna, slobodna, demokratska Hrvatska, Hrvatska u Europskoj zajednici. On je imao i vizije, i sposobnosti, i snage da tada, kad još nitko nije mogao predvidjeti kako će se razvijati stanje u bivšoj Jugoslaviji, deklarira te prevažne ciljeve Hrvatske koje smo uglavnom dostigli, jer se nalazimo pred samim vratima ulaska u EU', zaključio je Bebić.

Vukovar je, inače, osmi put bio domaćin najvažnijeg dana za polaznike Hrvatskog vojnog učilišta Petar Zrinski, odnosno časnike i dočasnike Zapovjedno-stožerne škole Blago Zadro i Ratne škole Ban Josip Jelačić, te polaznika temeljne i napredne časničke i dočasničke izobrazbe. Na svim razinama izobrazbe u protekloj školskoj godini kroz HVU je prošlo 378 polaznika, od čega 42 žene i 15 polaznika iz stranih oružanih snaga, odnosno BiH, Crne Gore, Makedonije i Slovenije.