DAN DRŽAVNOSTI

Državni vrh odao počast žrtvama Ovčare i Vukovara

25.06.2011 u 15:11

Bionic
Reading

Obilježavanje Dana državnosti nastavljeno je u Vukovaru, gdje su predsjednici Republike, Sabora i Vlade – Ivo Josipović, Luka Bebić i Jadranka Kosor - položili vijence podno spomen-obilježja na Ovčari te na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata

'I iz Vukovara želim čestitati svim građankama i građanima Dan državnosti. Danas obilježavamo 20 godina neovisnosti i to su doista dani ponosa i dani kad moramo visoko uzdignutog čela gledati prema naprijed. Osvojili smo i drugi važan povijesni cilj, a to je završetak pregovora. Taj trenutak, odnosno osvajanje važnog i prevažnog cilja, posvećujemo hrvatskim braniteljima i njihovoj žrtvi', poručila je premijerka Jadranka Kosor u čijem je izaslanstvu, uz ministre, bio i hrvatski branitelj Tihomir Purda koji je početkom godine u BiH bio uhićen zbog srbijanskih optužbi za počinjenje ratnog zločina.

Za predsjednika Josipovića '20 godina jedne mlade države velika je i važna obljetnica'. 'Hrvatska nije ista kao što je i bila, napredujemo i razvijamo se. Ulazak u EU će biti veliki korak, a završetak pregovora vrlo važan događaj u našoj povijesti. Današnji dan razumijem i kao pogled unatrag, na sve ono što je bilo dobro i lošije, ali i svakako kao pogled u budućnost – Hrvatska treba novi napredak i siguran sam da će ga Hrvatska i učiniti', rekao je predsjednik Josipović.

Troje predsjednika su se potom zaputili u Vojarnu 204. vukovarske brigade gdje će biti održana svečana promocija polaznika hrvatskih vojnih škola. Za večernje sate najavljen je i koncert Orkestra oružanih snaga RH i Klape Sveti Juraj, koji hrvatska Vlada poklanja građanima. Najavljeno je i da će koncertu nazočiti premijerka Kosor, ali ne i predsjednik Josipović koji u Zagrebu priređuje svečani prijem za predsjednike Mađarske i Slovenije.