JOSIPOVIĆ NA SVEČANOJ SJEDNICI VLADE

'Domoljublje će trebati dokazivati stvaranjem uvjeta za gospodarski napredak'

25.06.2011 u 16:57

Bionic
Reading

Hrvatska ulazi u novu fazu u kojoj će se domoljublje trebati dokazivati stvaranjem uvjeta za gospodarski oporavak, poručio je predsjednik Ivo Josipović sa svečane sjednice Vlade povodom Dana državnosti i 20. obljetnice samostalnosti Republike Hrvatske

Na svečanoj sjednici uz premijerku Jadranku Kosor i ministre te Josipovića, bio je i predsjednik Sabora Luka Bebić, a Kosor je poručila da 'dva desetljeća hrvatske neovisnosti danas slavimo osnaženi zajedničkim uspjehom - završetkom pristupnih pregovora s Europskom unijom'.

'Dva desetljeća suvremene hrvatske državnosti slavimo osnaženi zajedničkim uspjehom u ostvarivanju strateškoga cilja - povratka Hrvatske kući, tamo gdje pripadamo - u Europu', istaknula je Kosor.

'Unatoč svim poteškoćama, uspjeli smo, Hrvatska postaje 28. članica EU i zauzima svoje zasluženo mjesto u europskoj zajednici država i naroda, rekla je premijerka, izrazivši zahvalnost braniteljima, bez kojih ne bi bilo suverene Hrvatske, te prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu koji je hrvatski narod vodio u ostvarenje tisućljetnog hrvatskog sna', zaključila je premijerka.

Istaknula je uvjerenost da će tu viziju samostalne Hrvatske hrvatski narod još jednom potvrditi na referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju te da je slobodno izražavanje volje hrvatskih građana na referendumu o ulasku u EU prioritet koji traži zajedništvo svih relevantnih političkih i društvenih čimbenika i snaga u Hrvatskoj.

Poručila je i da će ona osobno i vlada, u skladu s ustavnim interesima, uvijek donositi odluke koje će državne i nacionalne interese stavljati iznad osobnih, partikularnih ili stranačkih ambicija, te pozvala na zajedništvo kojega nije uvijek bilo u ključnim trenutcima našeg europskog puta podsjetivši da je i oko ustavne odluke o samostalnosti bilo sporenja i stajališta protiv.

'I u ključnim trenutcima našeg europskog puta, kao što je bila rasprava o arbitražnom sporazumu, bila su iznesena stajališta koja su bila i protivna nastojanjima usmjerenima na deblokadu hrvatskih pregovora. Međutim, snaga je hrvatske demokracije što je oko strateških pitanja na kraju znala oblikovati rješenja koja su odražavala volju većine hrvatskog naroda, ostvarivala nacionalne interese te pritom integrirala i one koji su imali suprotna stajališta', rekla je Kosor.

Poručila je i kako vladin plan gospodarskog oporavka predstavlja u tom smislu temeljni smjer djelovanja te da oko njega tek treba stvoriti onu razinu društvene potpore koju smo imali u stvaranju države i ulaska u NATO i pristupanja EU.

U protekle dvije godine vladin je tim, koji je praktički odradio najveći i najteži dio pregovora, pokazao da može ostvariti i najambicioznije ciljeve, rekla je premijerka, istaknuvši i beskompromisnu borbu protiv korupcije i kriminala, jačanje pravne države u kojoj, kako je dodala, nema i neće biti mjesta za korumpirane političare i javne djelatnike. 'Mi nismo rekli 'mora se', nego smo činili', istaknula je.

Na tim temeljima, kako je rekla, vlada ustraje u zalaganju za odgovornom politikom koja rješava, a ne onom koja stvara probleme, onom koja je spremna na dijalog i koja se protivi bilo kojem obliku arogancije i bahatosti.

Dok je Kosor i opet pričala o braniteljima i Tuđmanu te ovlaš spomenula gospodarske mjere za koje i dalje tvrdi da se ostvaruju, a sve to u 'laganom' predizbornom tonu, Josipović je naglasio da je 'Hrvatska ušla u fazu kada demokracija više nije cilj kojim bismo se zadovoljili, nego je ona sredstvo kojim treba postići rastuće blagostanje građana. Hrvatska je ušla u fazu kada će se domoljublje morati dokazivati stvaranjem uvjeta za gospodarsko napredovanje zemlje i blagostanje građana'.

Josipović ustvrdio je kako su nakon 20 godina sustavni napori našeg društva i naših vlada međunarodno prepoznati i priznati. 'Već dvije godine Hrvatska je članica NATO, a nakon šest godina pregovaračkog procesa, ispunila je sve formalne uvjete za priključenje zajednici liberalnih demokracija i slobodnog poduzetništva u EU. Kroz nekoliko mjeseci potpisat ćemo ugovor o pristupanju EU, a sredinom 2013. Hrvatska će postati 28. članica EU', rekao je predsjednik, odavši priznanje na završetku pregovora vladi, na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor i cijeloj administraciji.

Bebić je istaknuo da 'slaveći današnji dan, slavimo prije svega život u miru i slobodi'.

'Na vidiku je potpisivanje ugovora o pristupanju EU, vodećoj svjetskoj političko-gospodarskoj asocijaciji', rekao je Bebić i zahvalio sadašnjoj, ali i svim drugim hrvatskim vladama koje su omogućile da se ovaj proces uspješno završi.

Nakon svečane sjednice, državni je vrh otputovao u Vukovar, gdje će sudjelovati u središnjoj svečanosti obilježavanja Dana državnosti i 20. obljetnice samostalnosti Republike Hrvatske.