MESIĆ ZA SLOVENSKU TELEVIZIJU

'Alternativa sudu može biti samo zamrzavanje spora'

16.03.2009 u 21:58

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u razgovoru za Slovensku televiziju da slovensko-hrvatski granični spor treba riješiti na temelju međunarodnog prava i pred međunarodnom sudskom ustanovom, te da bi alternativa tomu moglo biti samo zamrzavanje spora, a ne donošenje rješenja koje bi bilo rezultat pritiska

LJUBLJANA - "Ako se borimo za funkcioniranje prava u međunarodnim odnosima, ako prihvaćamo međunarodne konvencije, onda moramo vjerovati međunarodnom sudu i vjerovati onome što on donese. Hrvatska prihvaća svaku odluku suda", rekao je predsjednik Mesić u ekskluzivnom razgovoru za Slovensku televiziju emitiranom u ponedjeljak u sklopu tematske emisije "Polemika" koja se odnosila na slovensko-hrvatske odnose.

Na početku razgovora za slovensku javnu televiziju, predsjednik Mesić priznao je da ga je slovenska politika iznenadila blokiranjem hrvatskih pristupnih pregovora, s obzirom na tradicionalno prijateljske odnose dviju država.

"Moram biti iskren, to u Hrvatskoj nitko nije očekivao. Naši su odnosi ranije uvijek bili uzorni...No, da će nas Slovenija zaustaviti na putu prema Europskoj uniji, tome se nismo nadali", rekao je predsjednik Mesić u razgovoru.

"Hrvatska priznaje pravosudne institucije i pravo u funkcioniranju međunarodne zajednice. Dakle zašto bi protiv suda bila Slovenija koja je članica Europske unije i NATO saveza", rekao je Mesić.

"Hrvatska priznaje međunarodne institucije i sud, no ako je to neprihvatljivo, onda predlažemo da se spor zamrzne, pa neka ga rješavaju neki drugi poslije nas", rekao je predsjednik Mesić, dodajući da je sadašnje stanje u kojemu se pokušava iznuditi rješenje mimo međunarodnog prava za Hrvatsku neprihvatljivo.

"Izvoditi pritisak na Hrvatsku da pristane na nešto što nije utemeljeno na međunarodnom pravu, to nema smisla. Mi pod takvim pritiscima ne možemo dalje razgovarati o ulasku u Europsku uniju", rekao je Mesić, pojašnjavajući da bi se pregovori inače sveli na to da Hrvatska mora "popustiti Sloveniji".

"A zašto bi mi popuštali Sloveniji, ili - zašto bi Slovenija morala popuštati nama", upitao se predsjednik Mesić u razgovoru.

Govoreći o inicijativama da se spor riješi političkim posredovanjem Mesić se upitao trebaju li Slovenija i Hrvatska za rješavanje graničnog pitanja angažirati "političare opće prakse".

"Ako i uzimamo neke političare da nam pomognu, oni bi morali dati smjer, a ne da rješavaju meritum stvari. Meritum stvari mora određivati onaj tko utvrđuje činjenice i izvodi dokaze", rekao je Mesić o mogućnostima političkog posredovanja u graničnom sporu koji je pravno pitanje i stvar utvrđivanja činjenica.