KRAJ PREGOVORA S EU

Pusić: Ovo je zajednička pobjeda hrvatskog društva

24.06.2011 u 16:44

Bionic
Reading

Predsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje pregovora s Europskom unijom na odmoru u Istri dočekala je trenutak kojem je godinama stremila - zeleno svjetlo Europskog vijeća za završetak pregovora. Čestitala je svim hrvatskim građanima i naglasila da je prije referenduma za EU nužno provesti parlamentarne izbore

Potpredsjednica HNS-a i predsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić, na zamolbu da komentira i službenu potvrdu iz Bruxellesa o završetku pregovora s EU-om, najprije je čestitala svim hrvatskim građanima na, kako je rekla, zajedničkom uspjehu. Objasnila je da su nakon današnje odluke ostale samo tehničke prepreke koje nas dijele od ulaska u EU.

'Nakon toga ponovno se pregledava sva dostavljena dokumentacija, radi se definitivna verzija ugovora za pristupanje EU-u, prevodi se na sve jezike Unije. Zatim se potpisuje ugovor i slijedi ratifikacija u parlamentu EU-a. Zatim Hrvatska raspisuje referendum i, ako građani izaberu EU, ugovor se ratificira u Hrvatskom saboru. Tek ga nakon toga ostale zemlje članice ratificiraju u svojim parlamentima, što bi trebalo završiti 1. srpnja 2013, kada Hrvatska postaje punopravna članica Europske unije', pojasnila je Pusić.

Pusić nije danas otišla u Bruxelles, nego na odmor u Istru zbog, kako je rekla, 'momačkog nadmetanja oko Bruxellesa': 'Ja sam jako hepi i zaista smo lavlji dio odradili u zadnjim mjesecima.'

Na pitanje kada misli da bi trebali biti sazvani parlamentarni izbori, kaže da je to pitanje od vitalnog interesa i da se opozicija i pozicija oko toga ne bi smjeli prepucavati: 'Referendum je javno izjašnjavanje i ne smije se riskirati da pitanje ulaska u EU građani miješaju sa stavom prema Vladi. Nezaobilazno je da bi referendum dijelom bio stav prema Vladi kada bi se on održao prije izbora', kaže Pusić koja smatra da je već sazrelo vrijeme za izbore' te se ne bi žalila kada bi se parlamentarni izbori odigrali u ranu jesen.

'Ne mogu se takve stvari riskirati! Izlazak na referendum je dugoročni interes i zato bi se prije njega trebalo steći legitimitet građana. Prerizično je igrati se s interesima zemlje. Nemamo što čekati, obavili smo jedan veliki i važan posao, sad idemo po legitimitet kod ljudi', kaže Pusić.

Kako bi se iskorijenio euroskepticizam kod građana, Pusić ističe da je vrlo važno odraditi 'točnu, preciznu i široku akciju informiranja ljudi'. 'Ma koliko se mi političari međusobno natezali - ovo je zajednička pobjeda hrvatskog društva i to ne može uspjeti bez da većina hrvatskog društva u tome sudjeluje, to je važno osvijestiti. Ako se to napravi, ljudi će reći DA Europskoj uniji!' zaključila je Pusić.