NOVI VRUĆI TJEDAN

Nakon svježijeg vikenda ponovno prema 30°C

24.06.2011 u 08:15

Bionic
Reading

Nakon prolaznog zahlađenja koje će potrajati i tijekom vikenda, u sljedećem tjednu očekuje nas sve više sunca i postupni porast temperatura koje će kroz nekoliko dana u cijeloj Hrvatskoj opet dosegnuti 30-ak stupnjeva

U subotu će u kopnenim krajevima biti djelomice sunčano, povremeno uz umjerenu do promjenjivu naoblaku. Još mjestimice može biti kratkotrajne i slabe kiše, uglavnom u istočnim predjelima. Vjetar će biti slab do umjeren, u Podravini, Baranji i Slavoniji povremeno pojačan sjeverozapadni. Jutarnja temperatura kretat će se od 10 do 15°C, a malo niža može biti samo ponegdje u gorskim predjelima. Najviša dnevna bit će od 18 do 23°C.

Subota će na Jadranu biti pretežno vedra. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, još ujutro ponegdje s olujnim udarima, no vjetar će malo oslabiti u drugom dijelu dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati između 13 i 18°C, a uz obalu i na otocima od 18 do 23°C. Najviše dnevne temperature bit će od 24 do 29°C.

U nedjelju će na kopnu biti djelomice sunčano. Prijepodne će biti više oblaka, pa ponegdje može pasti i vrlo malo kiše. Poslijepodne će biti sunčanije. Vjetar će oslabjeti tako da će biti ugodno toplo.

Na Jadranu će se pretežno vedro vrijeme nastaviti i u nedjelju. Puhat će umjerena do pojačana bura i tramontana, koja popodne na moru Dalmacije može biti i jaka. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 11 do 16°C, a uz obalu i na otocima od 17 do 21°C. Najviše dnevne bit će između 24 i 29°C.

Još jedan vruć tjedan

Početak novog tjedna donijet će nam u cijeloj zemlji puno sunca i visokih temperatura. Iz dana u dan one će postupno rasti pa će sredinom tjedna ponovno posvuda dosegnuti 30-ak stupnjeva.

Prvo moguće pogoršanje vremena vidi se tek u prvim danima srpnja kada možemo očekivati pojavu lokalnih pljuskova.

Biometeorološke prilike, koje danas nisu naročito povoljne, od sutra će biti sve povoljnije. Međutim, sredinom tjedna trebat će ponovno pripaziti na visok UV indeks. Drugim riječima, trebat će izbjegavati izlaganje jakom suncu, piti dosta tekućine i zaštititi se odjećom ili kremama visokog faktora, upozorio je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

24. lipnja 1966. u sjeverozapadnoj Hrvatskoj zabilježeni su tuča veličine jajeta i orkanski vjetar koji je čupao stabla.

25. lipnja 1966. vjetar brzine 117 km na sat u Zagrebu je počinio je velike štete.