MESIĆ O 'OCU NACIJE'

'Tuđman je precijenjen, i vozač tramvaja mogao je voditi državu'

22.06.2011 u 19:54

Bionic
Reading

'Državna samostalnost Hrvatske došla je praktički sama od sebe, to je bila povijesna neminovnost jer druga mogućnost nije ni postojala', rekao je bivši predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za DPA

'Svaki vozač tramvaja mogao je biti na čelu države', rekao je Mesić, prenosi 24sata.

'Napravio je puno, i to velikih grešaka. Privatizacija poduzeća za vrijeme rata bila je pogrešna i kriminalna. Ona je uništila našu kompletnu industriju, zbog čega Hrvatska i danas pati', dodao je Mesić.

'Prema Tuđmanovu nalogu 200 bogatih obitelji trebalo je potaknuti razvoj Hrvatske, no ta svojevremeno zdrava državna poduzeća dodijeljena su za sitne pare špekulantima. Novi vlasnici nisu imali pojma i uništili su ih', kazao je.

Hrvatska, prema mišljenju bivšeg šefa države, treba pomoć stranog kapitala radi novog razvoja tehnologije i proizvodnje.

Za kraj Jugoslavije Mesić proziva Slobodana Miloševića. 'On je htio etnički čistu državu i odbio moj prijedlog oročene konfederacije', kaže Mesić, zadnji predsjednik SFRJ.

'Zato je jako važno da cijela južna Europa postane član Europske unije. S otvorenim granicama unutar Unije manjine bi izgubile svaki razlog za svađu ili rat sa susjedima', dodao je bivši predsjednik.

Mesić je Katoličku crkvu u Hrvata opisao kao instituciju koja je samo na riječima za Europu, a čini sve kako bi otežala ili onemogućila pristup Europi. Smatra skandaloznim što su hrvatski biskupi držali mise i postili za osuđene hrvatske generale.