RATNI ZLOČIN U SISKU

Đuru Brodarca terete za smrt 31 srpskog civila

22.06.2011 u 14:33

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) iz Osijeka podnijelo je danas istražnom sucu tamošnjeg Županijskog suda zahtjev za provođenje istrage protiv Đure Brodarca, Vlade Milankovića i Drage Bošnjaka zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnoga stanovništva na sisačkom području 1991. i 1992. godine, izvijestilo je ŽDO na svojim mrežnim stranicama, ne navodeći imena osumnjičenika

U priopćenju za javnost navodi se da je protiv trojice okrivljenika, koji su, jučer oko 14 sati, privedeni u istražni centar osječkoga Županijskog suda, predloženo određivanje pritvora, zbog opasnosti od ometanja istrage i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenih djela, za koje ih se tereti.

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni Brodarac od srpnja 1991. do lipnja 1992. godine, na području Siska i Banovine, tijekom oružane agresije paravojnih postrojbi dijela lokalnog srpskog stanovništva i pridruženih snaga JNA na ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, kao načelnik sisačke Policijske uprave, načelnik štaba Zapovjedništva banijsko-kordunskog područja i član Regionalnog kriznog štaba za Sisak i Baniju, bio ovlašten za izdavanje zapovijedi djelatnim i pričuvnim postrojbama u sastavu sisačke PU, Narodne zaštite i pričuvnog sastava Zbora narodne garde te odgovoran za poštivanje i primjenu normi međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o sigurnosti i zaštiti civila.

Tereti ga se da ništa nije poduzeo da se pripadnike njemu podređenih postrojbi spriječi u neovlaštenim i nasilnim ulascima u kuće i stanove pripadnika srpske nacionalnosti, gdje su provodili nezakonite pretrage, nezakonito ih uhićivali i odvodili u improvizirane zatvore, a prilikom ispitivanja fizički i psihički ih zlostavljali te nanosili teške tjelesne ozljede. Tim je zlostavljanjima bilo izloženo najmanje 69 civila s područja Siska, od čega je 31 osoba usmrćena, a Brodarca se sumnjiči da je, iako svjestan svih tih nezakonitih postupanja, i sam osobno naređivao protuzakonita zatvaranja većeg broja civila srpske nacionalnosti i sudjelovao u njihovom zlostavljanju.

Osnovano se sumnja da je drugoosumnjičeni Milanković (1962) od srpnja 1991. do lipnja 1992. na području Siska i Banovine, kao zapovjednik djelatnih i pričuvnih postrojbi u sisačkoj PU, bio ovlašten za izdavanje zapovijedi te odgovoran za poštivanje i primjenu normi međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o sigurnosti i zaštiti civila. Tereti ga se da nije poduzeo ništa, iako je znao da njemu podređene osobe neovlašteno i nasilno ulaze u kuće i stanove pripadnika srpske nacionalnosti gdje su provodili nezakonite pretrage, nezakonito ih uhićivali i odvodili u improvizirane zatvore, prilikom ispitivanja fizički i psihički ih zlostavljali te nanosili teške tjelesne ozljede, pri čemu je 31 osoba usmrćena. Milankovića se sumnjiči da je nekoliko puta zapovijedio i osobno sudjelovao u nezakonitim napadima te fizičkom i psihičkom zlostavljanju osoba srpske nacionalnosti.

Trećeosumnjičenog Dragu Bošnjaka ŽDO sumnjiči da je tijekom kolovoza 1991. godine na području Siska i Banovine, kao pripadnik specijalne jedinice policije - Vukovi, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o sigurnosti i zaštiti civila, organizirao i predvodio skupinu za sada nepoznatih pripadnika iste jedinice. Tereti ga se da je s pripadnicima te skupine neovlašteno lišavao slobode, zlostavljao i usmrćivao osobe srpske nacionalnosti, pri čemu je usmrćeno osam osoba, što je dio od 31 osobe usmrćene kaznenim djelima koja se stavljaju na teret trojici okrivljenika.