ANALITIČARI O STAGNACIJI SDP-A

'Milanović je velemajstor autogola'

22.06.2011 u 07:56

Bionic
Reading

Privođenje kraju pregovora s EU, borba protiv korupcije i posjet pape Benedikta XVI. su prema mišljenju politologa dr. Anđelka Milardovića uzroci rasta popularnosti premijerke Jadranke Kosor. Rastu rejtinga premijerke doprinio je i 'nevidljivi' šef oporbe. Dr. Branko Caratan tvrdi da Milanovićeve komunikacijske (ne)sposobnosti neće utjecati na rezultate izbora

Prof. dr. Branko Caratan smatra kako Zorana Milanovića ne treba otpisati i prisjećati se prošlih parlamentarnih izbora kada je pobjeda oporbe bila gotovo sigurna, no rezultati su ipak prevagnuli na stranu HDZ-a. Rijetko se pojavljuje, javnosti ne pruža uvid u svoje stavove kad su presudne teme u pitanju, a kad se na to i odluči, poruke nisu uvijek nedvosmislene i snažne, što bi se od šefa oporbene koalicije očekivalo.

Caratan nas uvjerava kako to uopće nije važno. 'Mi smo imali premijera koji je imao najbolje komunikacijske sposobnosti, ali je momentalno izvan igre. U zatvoru… Ja tome ne bih dao težinu', kaže.

Caratanu je neobično što premijerka u anketi koju je agencija Hendal provela za HTV bilježi znatan rast u odnosu na prethodno razdoblje, dok Milanović stagnira. Tvrdi kako u Hrvatskoj javnosti postoji tendencija da se na šefa oporbe usmjeri paljba.

Vjeruje kako će premijerku novog mandata ipak koštati gospodarska kriza iz koje nema znakova oporavka. Jer, tvrdi Caratan, na izborima građani ne presuđuju oporbi već vladajućima. 'Političari se mogu ocijeniti kad dođu na vlast, a Milanović će pravu ocjenu dobiti kada bude donosio odluke', zaključio je.

'HDZ nije otpisan igrač'

Za razliku od njega, politolog prof. dr. sci. Anđelko Milardović kaže kako će izborna utrka biti neizvjesna. 'Očito je da je taj mali pomak indikator da HDZ nije otpisan igrač kao što se činilo kada se vlast valjala na ulici. Oni koji su bili jako skeptični i mislili da je stvar gotova, vraćaju se na tu mogućnost', tvrdi Milardović.

Razlog naglog oporavka političkog bolesnika Milardović vidi u nekoliko faktora: završavanju pregovora s EU, borbi protiv korupcije, ali i slabim i nedovoljno definiranim porukama oporbe.

'Oporba ne grize konstruktivno i ne izlazi u predkampanjskom razdoblju s jasnim porukama. No ovaj ih rezultat možda iskorigira', tvrdi Milardović te dodaje da moraju 'jahati' po javnim politikama, a ne političkim programima.

Milanovićev autogol

Posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj bio je prilika na kojoj je premijerka pobrala plusove, a Milanović zbog natezanja oko prijema u HNK minuse.

'Ja se čudim Milanoviću. On je velemajstor autogola. Ne možeš ti u društvu u kojem je 85 posto barem deklarativnih katolika to ignorirati i ponašati kao malo dijete jer mu sam papa nije poljubio ruku. Ja ga cijenim, no to mu je autogol', kaže Milardović.

Njega najviše zabrinjava činjenica da su i Milanović i premijerka od građana zapravo dobili izuzetno loše ocjene. Tvrdi kako bi to posebno trebalo zabrinuti predsjednika SDP-a. Normalno stanje u društvu bilo bi da su ocjene političara 3,5 ili četiri.

'Očito je da je oporba isto loša kao i vladajući.' Zaključuje kako oporba mora jasno i razgovijetno prezentirati svoje poruke. 'Ako sve to bude zakrabuljeno ikoničkom dimenzijom politike, onda će se dogoditi isto što i na prošlim izborima', završava politolog.