USKOK ISTRAŽUJE

Sanader za 10 mil. eura mita dao Inu Mađarima, Polančec pomagao?!

Bionic
Reading

Odbjegli premijer, bivši HDZ-ovac Ivo Sanader Inu je predao MOL-u za 10 milijuna eura mita, čime se sada bavi USKOK-ova istraga, pišu Novi list i Večernji list

USKOK je otvorio istragu protiv Sanadera, ali i predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadyja zbog 10 milijuna eura mita koje je MOL dao da može preuzeti upravljačka prava u Ini premda se odnosi u vlasničkoj strukturi nisu u tolikoj mjeri promijenili, piše Novi list tvrdeći da su mu tu informaciju potvrdili izvori bliski USKOK-u.

Večernjem listu je pak Barbara Göth-Fleming iz austrijskog Ministarstva pravosuđa potvrdila da je zaprimljen zahtjev za proširenje kaznenog postupka protiv Sanadera koji je iz Hrvatske poslan 10. lipnja 2011, ali nije željela komentirati nikakve detalje tog zahtjeva: 'Postupak izručenja sada obuhvaća i taj novozaprimljeni zahtjev za proširenje istrage.'

Novi list piše da se cijela operacija odvijala u 2008. te u prvoj polovici 2009. godine, što je razdoblje tijekom kojega se vode pregovori hrvatske Vlade i MOL-a o promjeni dioničarskog ugovora koji regulira upravljačka prava, a koje je u ime države vodio tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Upravo on je treća osoba na USKOK-ovom istražnom nalogu, međutim, njega se ne tereti za primanje mita, već za pomaganje Sanaderu u počinjenju zloupotrebe položaja i ovlasti predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

'Obaviješten sam o tom istražnom nalogu. Primio sam ga putem odvjetnika prije nekoliko dana. Ništa ne mogu komentirati jer su uskočke istrage tajne', rekao Polančec u izjavi novom listu.

Dogovoreno je da, piše Večernji list pozivajući se na istražni zahtjev, nakon promjene međusobnih odnosa, MOL stekne prevladavajući utjecaj u upravljanju Inom, a također je dogovoreno da će hrvatska Vlada izdvojiti plinski biznis iz Ine tako što će na upravljanje MOL-u ostaviti profitabilni dio plinskog biznisa, a neprofitabilni dio izdvojiti iz Ine i njime će upravljati Vlada.