POTREBNE HITNE MJERE

Udruga oboljelih od karcinoma traži pravo na zdravlje i čist okoliš

20.06.2011 u 23:10

Bionic
Reading

Sisačka Udruga oboljelih od karcinoma ponovno je danas pozvala sve odgovorne institucije i pojedince da 'hitno poduzmu mjere' kako bi građani Siska i okolice dobili jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na zdravlje i čist okoliš

U priopćenju tvrde kako od bolesti dišnih putova Siščani umiru dva i pol puta češće nego stanovnici drugih hrvatskih gradova iako ih, kako navode, uvjeravaju da je zrak prve kategorije.

Ocjenjuju da će posljednji požar zasigurno imati posljedice na zdravlje ljudi i okoliš te bi bilo primjereno da (ne)odgovorni voditelji snose krivnju umjesto da, 'kao što je to obično slučaj, imaju potporu i zaštitu državnih institucija'.

'Da se Ina pridržavala rokova vezanih uz modernizaciju rafinerije, taj se požar vjerojatno ne bi dogodio', stoji u priopćenju Udruge oboljelih od karcinoma.

Udruga u priopćenju kaže kako je nedavno hrvatska javnost u izvješću o kakvoći zraka u Sisku bila obaviještena o tome da Siščani udišu zrak prve kategorije, a u jednom izvještaju radne skupine Ministarstva zdravstva prije godinu dana stoji da od 2003. do 2008. Siščani imaju dva i pol puta veću smrtnost od bolesti dišnih putova.

Svima je jasno da kroz naše dišne putove i pluća udišemo zrak, a po izvještaju Ministarstva zdravstva, sve upućuje na to da je zrak u Sisku dva i pol puta lošiji, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

Sisačka Udruga oboljelih od karcinoma napominje kako je poznato da dugotrajna izloženost određenim onečišćenjima može pridonijeti razvoju kronične opstruktivne bolesti pluća.