JOŠ OKO DVA TJEDNA

Sanaderovu izručenju prethodit će niz službenih postupaka

20.06.2011 u 21:10

Bionic
Reading

Prije nego bivši hrvatski premijer Ivo Sanader bude mogao biti izručen hrvatskim vlastima, austrijska strana mora provesti još nekoliko službenih postupaka, među ostalim i ministarstvo pravosuđa mora naložiti izručenje, javlja u ponedjeljak austrijska novinska agencija APA

Sanader je u ponedjeljak pristao na pojednostavljen postupak izručenja, povukavši žalbu Višem zemaljskom sudu u Linzu na raniju odluku Zemaljskog suda u Salzburgu od 9. svibnja o izručenju Hrvatskoj čime je ona postala pravomoćna.

Dokument o suglasnosti sada ide iz Višeg zemaljskog suda u Linzu u Zemaljski sud u Salzburgu gdje će Sanader još jednom biti saslušan i izjasniti se o izručenju nakon čega dokument o njegovu odobrenju pojednostavljenog postupka izručenja ide u ministarstvo pravosuđa u Beč, objasnio je glasnogovornik Višeg zemaljskog suda u Linzu Guenther Winsauer.

Nakon što ministrica pravosuđa Beatrix Karl naloži izručenje, Zemaljski sud u Salzburgu mora uspostaviti kontakt s hrvatskim vlastima kako bi se pojasnila pitanja kada i na kojem graničnom prijelazu treba doći do izručenja.

Winsauer smatra kako bi do izručenja trebalo proći još oko dva tjedna.

Winsauer je ukazao kako s pristankom na pojednostavnjeno izručenje Sanader gubi određenu pravnu zaštitu što znači da u Hrvatskoj može biti podvrgnut kaznenom progonu i zbog djela koja se ne navode u postupku izručenja. O tome će također biti riječi na skorašnjem saslušanju pred sudom u Salzburgu.

Sanader (57) je 10. prosinca uhićen u Austriji po tjeralici koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu.

Bivšeg premijera Hrvatska tereti za zlouporabu položaja i ovlasti u više slučajeva.

Istražuje se njegova uloga u slučaju Fimi medija, tvrtke preko koje je iz ministarstava i javnih poduzeća izvučeno više milijuna kuna. Nadalje u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju kredita Hrvatskoj.

U međuvremenu, protiv njega se vodi istraga i u Austriji, zbog sumnje u pranje novca.