Hrvatska JOŠ OKO DVA TJEDNA

Sanaderovu izručenju prethodit će niz službenih postupaka

Prije nego bivši hrvatski premijer Ivo Sanader bude mogao biti izručen hrvatskim vlastima, austrijska strana mora provesti još nekoliko službenih postupaka, među ostalim i ministarstvo pravosuđa mora naložiti izručenje, javlja u ponedjeljak austrijska novinska agencija APA

Sanader je u ponedjeljak pristao na pojednostavljen postupak izručenja, povukavši žalbu Višem zemaljskom sudu u Linzu na raniju odluku Zemaljskog suda u Salzburgu od 9. svibnja o izručenju Hrvatskoj čime je ona postala pravomoćna.

Dokument o suglasnosti sada ide iz Višeg zemaljskog suda u Linzu u Zemaljski sud u Salzburgu gdje će Sanader još jednom biti saslušan i izjasniti se o izručenju nakon čega dokument o njegovu odobrenju pojednostavljenog postupka izručenja ide u ministarstvo pravosuđa u Beč, objasnio je glasnogovornik Višeg zemaljskog suda u Linzu Guenther Winsauer.

Nakon što ministrica pravosuđa Beatrix Karl naloži izručenje, Zemaljski sud u Salzburgu mora uspostaviti kontakt s hrvatskim vlastima kako bi se pojasnila pitanja kada i na kojem graničnom prijelazu treba doći do izručenja.

Winsauer smatra kako bi do izručenja trebalo proći još oko dva tjedna.

Winsauer je ukazao kako s pristankom na pojednostavnjeno izručenje Sanader gubi određenu pravnu zaštitu što znači da u Hrvatskoj može biti podvrgnut kaznenom progonu i zbog djela koja se ne navode u postupku izručenja. O tome će također biti riječi na skorašnjem saslušanju pred sudom u Salzburgu.

Sanader (57) je 10. prosinca uhićen u Austriji po tjeralici koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu.

Bivšeg premijera Hrvatska tereti za zlouporabu položaja i ovlasti u više slučajeva.

Istražuje se njegova uloga u slučaju Fimi medija, tvrtke preko koje je iz ministarstava i javnih poduzeća izvučeno više milijuna kuna. Nadalje u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju kredita Hrvatskoj.

U međuvremenu, protiv njega se vodi istraga i u Austriji, zbog sumnje u pranje novca.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još