GOLJP I DOCUMENTA

'Zakasnio kazneni progon za ratne zločine u Sisku'

20.06.2011 u 20:30

Bionic
Reading

Građanski odbor za ljudska prava i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću ocijenili su danas da je zakasnio kazneni progon za neriješene zločine u Sisku 1991. i 1992. godine te kako je činjenica da u tim slučajevima nije bilo kaznenog progona utjecala i na ishod građanskih tužbi za naknadu štete

'Mnoga ubojstva civila počinjena na početku ratnih sukoba u drugoj polovici 1991. i tijekom 1992. godine na području Siska sve do danas nisu riješena. Neriješena kaznena djela ratnih zločina među ostalim obuhvaćaju prisilna odvođenja, pritvaranja, zlostavljanja i ubojstva srpskih civila', navodi se u priopćenju i tvrdi kako je iz dostupnih podataka bilo moguće doći do počinitelja djela.

Činjenica da u ovim slučajevima nije bilo kaznenog progona utjecala je i na ishod građanskih tužbi za naknadu štete. U svim slučajevima ubojstava u Sisku koja smo analizirali rođaci ubijenih nisu uspjeli dobiti naknadu štete. Većina tužitelja živi pod prijetnjom da će morati snositi troškove parničnog postupaka, koji u nekim postupcima dosežu i do 75.000 kuna, stoji u priopćenju GOLJP-a i Documente, koji smatraju da bi Vlada RH trebala hitno donijeti odluku o otpisivanju parničnih troškova svima koji su podigli tužbe protiv Republike Hrvatske zbog usmrćenja bliske osobe od 1991. do 1995. Također smatraju da bi vlada trebala osnovati fond za odštetu svim žrtvama rata.

U priopćenju se, među ostalim, navodi da broj ubijenih i nestalih civila iz Siska i okolnih sela do danas nije točno utvrđen te da su u sklopu istraživanja na projektu 'Ljudski gubitci u Hrvatskoj od 1991. do 1995.' utvrdili identitet nekih ubijenih i nestalih civila.

Te nevladine udruge navode kako je 'sramotno da obitelji žrtava čekaju pravdu već gotovo dvadeset godina iako su u parničnim postupcima mnogi svojim iskazima svjedočili o načinu odvođenja svojih najbližih i osobama koji su ih priveli' te kažu da je krajnje je vrijeme za rasvjetljivanje zločina kroz kazneni progon.

GOLJP i Documenta u priopćenju, među ostalim, tvrde kako su se dvojici od trojice danas uhićenih - Đuri Brodarcu i Vladi Milenkoviću 'tih ratnih dana u potrazi za bližnjima za pomoć obraćale očajne obitelji nestalih, ali nisu dobivale odgovore'.

Policija je danas uhitila 67-godišnjega bivšeg načelnika sisačke Policijske uprave Đuru Brodarca, bivšeg zapovjednika djelatnih i pričuvnih sisačkih postrojba Vladu Milankovića (49) i bivšeg pripadnika pričuvnog sastava sisačke Policijske uprave Dragu Bošnjaka (53). Brodarac i Milanković osumnjičeni su za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti, a Bošnjak se tereti za individualno kazneno djelo.

Sutra privođenje Brodarca u Osijek

Privođenje bivšeg načelnika sisačke Policijske uprave Đure Brodarca i dvojice suosmnjičenih za kazneno djelo ratnoga zločina protiv civila na sisačkome području 1991. i 1992. na osječki Županijski sud očekuje se sutra popodne, doznaje se danas od tog suda

Glasnogovornik suda Miroslav Rožac izjavio je za Hinu da je policija zatražila zadržavanje trojice uhićenika za dodatnih 24 sata kako bi u cijelosti dovršila kriminalističku istragu i obavila sve pretrage nužne za podnošenje kaznene prijave.

Zato se privođenje osumnjičenika očekuje sutra rano poslijepodne, rekao je Rožac.

Policija je danas uhitila 67-godišnjeg bivšeg načelnika sisačke Policijske uprave Brodarca, bivšeg zapovjednika djelatnih i pričuvnih sisačkih postrojba Vladu Milankovića (49) i bivšeg pripadnika pričuvnog sastava sisačke Policijske uprave Dragu Bošnjaka (53). Brodarac i Milanković osumnjičeni su za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti, a Bošnjak se tereti za individualno kazneno djelo.

Za istragu o ratnim zločinima na sisačkome području od rujna prošle godine mjerodavno je osječko Županijsko državno odvjetništvo. Takvu je odluku donio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a neki su mediji izvještavali kako je to učinjeno zbog navodnog nezadovoljstva radom Županijskoga državnog odvjetništva u Sisku.