KUDA JE OTIŠLO 300 MILIJUNA DOLARA?

Kosor traži opsežnu istragu požara u sisačkoj rafineriji

20.06.2011 u 20:50

Bionic
Reading

Očekujemo brzu i temeljitu istragu na osnovi koje bismo kao vlada znali povući daljnje poteze, rekla je premijerka Jadranka Kosor popodne za obilaska požarišta u sisačkoj rafineriji

Požar u sisačkoj rafineriji koji je buknuo jutros oko 10,30 sati u krugu pogona KP-6 potpuno je ugašen nešto poslije 14 sati, rekao je načelnik Stožera zaštite i spašavanja grada Siska Agan Velić, a po podacima iz bolnice, ozlijeđena su četvorica vatrogasaca.

Kosor je zahvalila svima koji su sudjelovali u gašenju požara, posebno hrabrim i sposobnim vatrogascima i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanja, s čijim je čelnicima bila u stalnoj vezi od trenutka kad je buknuo požar.

'Budući da je riječ o drugom požaru u posljednjih godinu i pol, tražit ću opsežnu istragu kako bi se utvrdilo što se dogodilo', izjavila je predsjednica vlade, dodajući kako će se svakako istražiti je li novac predviđen za rafineriju po dioničkom ugovoru zaista i uložen.

'Po procjenama vlade, riječ je o 300 milijuna dolara. Rafinerija je iznimno važna, ne samo za Sisak, nego i za cijelu Hrvatsku. Šteta je znatna, rafinerijska postrojenja ne rade', rekla je premijerka i dodala kako će se šteta znati nakon što se omogući njezino utvrđivanje.

Naime, zbog isparavanja ugljikovodika, još je moguć požar. U Ini očekuju da će ujutro i najmanje požarište biti pod nadzorom, nakon čega će utvrđivati štetu, a u fotogaleriji možete pogledati kako je situacija jutros izgledala.

Od dežurnog liječnika doznaje se da su u Opću bolnicu dr. Ive Pedišića primljena četvorica vatrogasca koji su sudjelovali u gašenju požara. Dvojica su udahnula veće količine dima. Nakon promatranja jedan je pušten kući, a drugi će biti pušten uskoro, rekao je dežurni liječnik dr. Davor Jelaska.

Jedan od vatrogasaca trenutačno je na internom odjelu bolnice jer je zbog vrućine kolabirao, a nakon infuzije bit će pušten kući. Četvrti vatrogasac ima opekline prvoga i drugog stupnja, što je teža ozljeda, no opseg opeklina je takav, dodao je dr. Jelaska, da ne ugrožava život stradalom vatrogascu.

Sisačka eko akcija: požar u rafineriji posljedica nemara

Sisačka eko akcija ocjenjuje u današnjem priopćenju da je požar u Rafineriji nafte Sisak posljedica nemara i sporog ulaganja u modernizaciju te rafinerije, a samo postrojenje je zbog dotrajalosti, ističu, tempirana bomba. Rafinerija nafte Sisak nije poštivala rokove za modernizaciju koje je preuzela prema prvom sporazumu još 2001., pa se sa nekoliko preinaka taj sporazum počeo primjenjivati tek 2007. kada je napravljen pritisak lokalne zajednice, stoji u priopćenju.

Iz tog sporazuma napravljena je samo prva faza, koja je usko rađena samo za ostvarivanje što većeg profita, a kasnije faze koje su trebale voditi modernizacIji rafinerije, ulaganja u postrojenja koja bi osigurala njezin daljnji rad i donijeti boljitak građanima Siska da mogu u svom gradu normalno živjeti, nisu niti započele, stoji u priopćenju.

Eko akcija podsjeća da je cijelo to vrijeme upozoravala da se nedovoljno ulaže u modernizaciju i da bi Vlada i lokalne uprave trebale napraviti pritisak na tu Ininu rafineriju. Kao problem ističu i što im podaci, koji bi trebali biti dostupni na mjernim postajama, u većini slučajeva nisu dostupni jer mjerne stanice nisu u funkciji, a tako je i danas, navode, kada nemaju uvid u trenutnu situaciju.

Sisačka Eko akcija nikada nije bila za zatvaranje Rafinerije, nego od prvog dana apelira da se izvrši pritisak kako bi se uložio novac u zamjenu starih i dotrajalih postrojenja te ubrzala faza modernizacije, što ni država, niti lokalna uprava još nije napravila, zaključuje se u priopćenju.

'Potrebno je istražiti uzroke požara'

Najvažnija je sigurnost građana, rekla je sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel, koja je nakon dojave otišla na požarište i zahvalila svima koji su koordiniranom akcijom spriječili moguću katastrofu. Potrebno je istražiti uzroke požara, izjavila je županica.

'Mislim da je ovo i vrlo ozbiljno upozorenje vladi i premijerki da se moraju više brinuti o trgovačkim društvima u svom vlasništvu te da, zapravo, u ovoj državi ništa ne funkcionira', ocijenila je županica Marina Lovrić-Merzel, ističući kako je najvažnije da nitko nije poginuo.

Najavivši da će zajedno s gradonačelnikom Siska inzistirati na nastavku modernizacije rafinerijskih postrojenja, županica je rekla da ćemo se - ako se ništa ne učini, 'suočiti s mogućnošću još veće katastrofe'.

Sisački gradonačelnik Dinko Pintarić priopćio je kako u ovom trenutku nema straha od akutnih trovanja plinovima nastalima zbog požara u rafineriji. Pohvalio je pravodobnu i brzu intervenciju mjerodavnih služba te zahvalio vatrogasnim postrojbama koje su sudjelovale u gašenju požara. Pozvao je sugrađane da se, zbog osobne sigurnosti, ne približavaju rafineriji.

Gradonačelnik je od mjerodavnih tijela i inspekcijskih služba zatražio da utvrde kako požar utječe na okoliš, a od MUP-a da utvrdi odgovornost za požar. Podsjetio je da je 10. lipnja 2011. od ministra gospodarstva, rada i poduzetništva zatražio da ga primi na sastanak zbog stanja u rafineriji, ali do danas nije dobio odgovor.

Više od 130 vatrogasaca i šezdeset vozila gasilo je požar koji je mogao ugroziti objekte sa spremnicima, a samim tim i rafineriju te cijeli Sisak, rekao je ravnatelj DUZS-a Damir Trut

U gašenje požara uključili su se vatrogasci profesionalnih postrojba s područja Sisačko-moslavačke županije, vatrogasci s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije te dobrovoljna vatrogasna društva, kazao je predsjednik sisačko-moslavačke županijske Vatrogasne zajednice i zapovjednik vatrogasnih postrojba Mijo Brlečić

Iz MOL Grupe su priopćili kako je ta grupa 'duboko zabrinuta zbog incidenta u rafineriji u Sisku i ozlijeđenih vatrogasaca', te da je da je i viši potpredsjednik MOL Grupe, zadužen za preradu i marketing, Béla Kelemen danas posjetio rafineriju u Sisku kako bi pružio podršku kriznom upravljačkom timu.

'Vatrogasci i zaposlenici Ine danas su odradili ogroman i hrabar posao. Pružamo svesrdnu podršku Ini i vlastima u istrazi razloga koji stoje iza ovog nesretnog događaja', kaže se uz ostalo u priopćenju.

Ministarstvo zaštite okoliša: nisu potrebne posebne mjere nakon požara u rafineriji

Po podacima mjerne postaje Sisak-2 Galdovo nakon požara u sisačkoj rafineriji sve mjerene vrijednosti onečišćujućih tvari su u dopuštenim vrijednostima te nisu potrebne posebne mjere, izvijestio je odjel za odnose s javnošću ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Kako se navodi, na mjernoj postaji u lokalnoj mreži Sisak 3, u središtu grada, također nije bilo prekoračenja, a mjerna postaja Sisak 1 ne radi, jer je uređaj na popravku.

Inspekcija zaštite okoliša zaprimila je oko 11 sati poziv Centra 112 o požaru u rafineriji i inspektor zaštite okoliša odmah je izišao na mjesto događaja. Za sada je uzrok požara nepoznat, a izbio je u kanalu trase cjevovoda između pogona KP-6 i Dorade. Aktiviran je Županijski stožer zaštite i spašavanja i sisački Gradski stožer koji daje obavijesti o stanju. Rafinerijski su pogoni obustavili rad, a požar je pod nadzorom i uskoro bi trebao biti posve ugašen.

Od 1. siječnja 2010. Državni hidrometeorološki zavod prati kakvoću zraka u postajama, t.j. prikuplja podatke, provjerava kakvoću mjerenja i podataka, obrađuje i prikazuje rezultate, dostavlja podatke u informacijski sustav kakvoće zraka, održava i servisira postaje i opremu te izgrađuje nove postaje u državnoj mreži.